Horst24

Toekomst veehouderij in Horst aan de Maas

Afgelopen woensdag, 12 februari 2020 werd door de gemeente Horst aan de Maas een avond georganiseerd om met betrokkenen en geïnteresseerden te praten over de veehouderij in Horst aan de Maas. Deze brede dialoog was één van de stappen om te komen tot een toekomstvisie voor de veehouderij.

Wethouder Rudy Tegels was tevreden: “We zijn blij met de goede opkomst en dat er die avond met respect naar elkaar is geluisterd. Op een eerlijke manier zijn er die avond informatie en meningen uitgewisseld.”

Het ophalen van argumenten vanuit verschillende invalshoeken stond centraal tijdens de avond. De zaal kon meepraten aan de hand van stellingen en met een digitale enquête. Over de stellingen werd vervolgens gesproken met het panel bestaande uit  Anne Buit, namens Stichting Keukentafel, Johan van Diepen namens de LLTB, Marcel Kuijpers van het Nieuw Gemengd Bedrijf, Paul Geurts namens werkgroep Behoud de Parel  en Peter Jacobs van de GGD Limburg-Noord.
 

Toekomstvisie veehouderij

Om goed aan te sluiten bij de vele veranderingen in de veehouderij, zoals kringlooplandbouw, het terugdringen van emissies en een steeds hogere kwaliteit en meer diversiteit in producten, stelt de gemeente Horst aan de Maas deze visie op voor de gehele veehouderij sector.

De brede dialoog van 12 februari was één van de stappen om te komen tot deze toekomstvisie. Een ander belangrijk onderdeel zijn gesprekken met verschillende stakeholders. Al deze input wordt vervolgens verwerkt in een visie en vervolgens voorgelegd aan de gemeenteraad.