Horst24

Scholen in Nederland gaan dicht, leerlingen en studenten komen thuis te zitten

De regering heeft zondagmiddag tijdens een crisisberaad besloten dat alle scholen in Nederland dicht gaan, zo melden bronnen aan de NOS. Meer informatie word om 17:00 17:30 uur bekend gemaakt via een persconferentie.

Scholen Nederland dicht

Ministers hebben vandaag telefonisch in crisissamenstelling vergaderd. Ministers Slob en Bruins hebben na dit overleg met onderwijsveld en gezondheidsexperts gesproken over de nieuwe maatregelen. Tijdens de persconferentie zal Premier Rutte meer details over de ingrijpende maatregel bekend maken.

Tot nu toe was het argument tegen scholensluiting vooral dat de ouders dan niet naar hun werk kunnen gaan. Ze moeten dan immers op hun kinderen moeten passen. Vooral voor mensen die werkzaam zijn in de zorg en andere cruciale beroepen binnen de samenleving is dat ongewenst. De brancheorganisatie voor de kinderopvang heeft nu toegezegd dat voor kinderen van deze ouders opvang komt, zodat ze aan het werk kunnen blijven.

Ook Sportclub en horeca dicht
Cafés en restaurants moeten vanaf nu ook dicht om verspreiding van het virus tegen te gaan, net als sportkantines. Dit weekend bleek dat veel mensen weinig boodschap hadden aan de adviezen om een beetje uit elkaars buurt te blijven; in veel steden zaten horecagelegenheden en terrassen vol.

Noodklok
De specialisten luidden de afgelopen dag de noodklok over het openblijven van de scholen, omdat ze bang zijn dat kinderen en jongeren het virus kunnen verspreiden. Premier Rutte zei eerdere deze week dat de kans dat zij dat doen kleiner is dan bij volwassenen. Sluiting van scholen is daarom niet nodig is. Maar volgens de specialisten is dat een onderschatting van de urgentie van de zaak. Volgens de Federatie Medisch Specialisten (FMS), de overkoepelende organisatie die zo’n 22.000 specialisten en instellingen vertegenwoordigt, is er niet genoeg bewijs dat kinderen het coronavirus niet kunnen overdragen.

Onderwijs op afstand
Scholen zijn volop aan het bedenken wat ze gaan doen als de scholen moeten sluiten. Ze bekijken hoe ze onderwijs op afstand kunnen regelen en de kinderen van ouders met vitale beroepen alsnog kunnen opvangen.

Citaverde College Horst
Het Citaverde College Horst maakte eerder vandaag al bekend dat ze in elk geval maandag geen les geven om zo voorbereidingen te kunnen treffen. “De docenten benutten deze dag ter voorbereiding op afstandsonderwijs.”