Horst24

Eenmalige subsidie en lening voor BiblioNu

Het college van B&W stelt de gemeenteraad voor om een eenmalige subsidie van € 30.000 te verlenen aan BiblioNu en een lening te verstrekken van € 30.000,-. Hiermee kan BiblioNu op een andere manier werken en zich ontwikkelen naar een maatschappelijk-educatieve bibliotheek. De lening wordt omgezet naar een subsidie als BiblioNu heeft voldaan aan de voorwaarden om voordelen te halen uit de samenwerking met verschillende partijen in ’t Gasthoês. De gemeenteraad vergadert in juni over dit voorstel. 

BiblioNu werkt aan een nieuwe, toekomstbestendige bibliotheek. Om dit te kunnen realiseren, gaat BiblioNu op een andere manier werken. In 2018 bleek namelijk dat de organisatie in financiële problemen verkeerde. Hoewel het BiblioNu is gelukt om de begroting sluitend te krijgen, is het eigen vermogen beperkt. Het college vindt het niet verantwoord dat BiblioNu de kosten voor de organisatieontwikkeling helemaal zelf voor haar rekening neemt.  

Wethouder Han Geurts heeft veel waardering voor de inspanningen van BiblioNu in de afgelopen tijd. “We hebben er alle vertrouwen in dat BiblioNu invulling kan geven aan de uitgangspunten van onze bibliotheekvisie,” aldus de wethouder. “Als je kijkt naar waar de organisatie vandaan komt, dan zijn er hele grote stappen gezet. Met deze eenmalige bijdrage kan BiblioNu deze ontwikkeling voortzetten. 

Bibliotheekvisie
De gemeenteraad stelde in 2019 de nieuwe bibliotheekvisie vast. Leren, lezen en informeren zijn de kerntaken van het bibliotheekwerk in Horst aan de Maas. Er is veel aandacht voor kinderen en laaggeletterden. De bibliotheekvestiging in ’t Gasthoês is de uitvalsbasis. Vanuit die plek organiseert, faciliteert en ondersteunt de bibliotheek activiteiten in alle scholen en kernen in de gemeente in samenwerking met partners en initiatieven vanuit de gemeenschap.