Horst24

Eerste digitale raadsvergadering op 21 april

De Eerste Kamer heeft op 7 april ingestemd met het wetsvoorstel digitale beraadslaging en besluitvorming. Dit betekent dat de gemeenteraad van Horst aan de Maas op 21 april voor het eerst digitaal gaat vergaderen.

Maatregelen coronavirus

In verband met de maatregelen rond het coronavirus kan de gemeenteraad niet op de gebruikelijke manier vergaderen. Tot nu toe was het formeel noodzakelijk dat de gemeenteraad voor een besluitvormende vergadering daadwerkelijk bij elkaar komt. De nieuwe wet maakt nu ook digitale besluitvorming mogelijk.

Tijdelijke wet
De Eerste Kamer heeft dinsdag 7 april het wetsvoorstel Tijdelijke wet digitale beraadslaging en besluitvorming aangenomen. Dit wetsvoorstel maakt het voor gemeenten mogelijk om naast digitale beraadslaging ook digitaal besluiten te nemen. Zo kunnen de gemeenteraden in de uitzonderlijke omstandigheden als gevolg van het coronavirus zoveel mogelijk blijven functioneren.

Voorwaarde is dat de vergaderingen openbaar zijn via een openbare videoverbinding.

Eerste officiële digitale raadsvergadering
Op 21 april is dus de eerste officiële digitale raadsvergadering van de gemeente Horst aan de Maas. De raadsleden en de burgemeester hebben via een videoverbinding contact met elkaar en geïnteresseerden kunnen de vergadering volgen via het raadsportaal. De vergadering start op dinsdag 21 april om 20 uur.

De agenda voor deze raadsvergadering is ook  te raadplegen via het raadsportaal. Aanvankelijk, voordat de digitale besluitvorming wettelijk geregeld was, ging de raad er van uit dat alleen de hamerstukken aan de orde zouden komen. Intussen is het duidelijk dat alle agendapunten digitaal behandeld kunnen worden.

Agenda 21 april

Op de agenda van de vergadering staan o.a. een aantal bestemmingsplannen, het gemeentelijk kunst- en cultuurbeleid, de verordening winkeltijden, de visie speelautomatenhallen, de programmalijn Jong en lekker in je vel,  de regionale energiestrategie en de Regiovisie N.-Limburg 2040.