Horst24

Helikopters Defensie helpen bij veenbrand Griendtsveen

Twee helikopters van Defensie zijn maandag rond 18:30 uur begonnen met het bestrijden van een grote veenbrand in Mariapeel bij Griendtsveen. De brand brak uit rond half een vanmiddag in het natuurgebied Mariapeel/Deurnese Peel. Het vuur greep door de harde wind snel om zich heen en was daardoor lastig te bestrijden. Voertuigen en manschappen van de brandweer kunnen door de drassige veengrond moeilijk bij de brandhaard komen.

Helikopters Defensie

De inzet van blushelikopters van Defensie is volgens een woordvoerder van de brandweer uitzonderlijk. Zeker zo vroeg in het voorjaar. Omdat het vuur zich onder het veen verspreidt, is de omvang van de brand lastig in te schatten. De brandweer schatte midden op de dag dat ruim 100 hectaren veengebied in brand staat.

Evacuatie
Vierentwintig bewoners van het nabijgelegen verzorgingshuis Wellenshof in Liessel zijn maandagavond overgebracht naar Land van Horne n Weert. Volgens Omroep Brabant gaat het om een groep dementerende ouderen. Tien van de bewoners hebben corona of zijn mogelijk besmet met het virus. Zij worden apart vervoerd met een zogenoemde ‘covidbus’ en overnachten in Limburg.