Horst24

Brandweer krijgt natuurbrand Mariapeel/Deurnese Peel niet onder controle (Foto’s)

De brandweer is de hele nacht bezig geweest om de grote natuurbrand in het natuurgebied de Mariapeel/Deurnese Peel onder controle te krijgen. De brand is minder hevig, maar het brandt volgens een woordvoerder op veel meer plaatsen.

Gebied stuk groter 
Maandag tegen de avond was er sprake van ruim 100 hectaren bosgebied wat in brand stond. Inmiddels is het gebied een flink stuk groter geworden, aldus de brandweer. De brand in is dinsdagochtend nog niet onder controle. De brand heeft zich uitgestrekt over een natuurgebied van zo’n 100 hectare, zo’n 100 voetbalvelden. Dat gebied is inmiddels veel groter geworden. “We hebben zelfs stukken van het gebied zelf aangestoken om zo het vuur te stoppen, maar dat is niet gelukt. We krijgen het vuur niet de kant op die we willen“, aldus brandweerwoordvoerder Thijs Verheul tegen Omroep Brabant.

Update 09:59 uur
Inmiddels is circa 150 hectare hectare van het natuurgebied verbrand. De vuurlinie verplaatst zich regelmatig, mede door de harde wind.

Handwerk
Brandweerwagens kunnen niet in het moeilijk begaanbare veengebied komen. Alle bluswerk moet met de hand gebeuren. Manoeuvreren met brandweerwagens door de donkere natuur is zo goed als onmogelijk en gevaarlijk. Een speciaal handcrew team van de brandweer uit Overijssel is de hele nacht in het peelgebied geweest om de bosbrand te blussen. Zij gaan te voet het gebied in met waterzakken en vuurzwepen om het vuur te blussen.

Droogte
Twee grote natuurgebieden waar op dezelfde dag brand uitbreekt is uitzonderlijk. Een oorzaak is voor beide gevallen nog niet bekend. De aanhoudende droogte speelt wel degelijk een rol. Eerder deze maand al waarschuwde de brandweer voor een verhoogd risico op brand in de natuur.

Blushelikopter
De brandweer heeft alle hoop gevestigd op de blushelikopters van vliegbasis Gilze-Rijen, die maandag ook al werden ingezet. Die kan vanaf half negen weer helpen met blussen, zo is de verwachting.