Horst24

Jeugdbeleid Jong en lekker in je vel: gelijke kansen voor elk kind

De gemeente Horst aan de Maas creëert een nog stevigere basis waarin kinderen gezond en veilig kunnen opgroeien. Alle kinderen moeten daarin dezelfde kansen krijgen. Dat staat in het jeugdbeleidsplan ‘Jong en lekker in je vel’, dat de gemeenteraad heeft vastgesteld. De gemeente richt zich in eerste instantie op de positieve dingen die er voor zorgen dat kinderen lekker in hun vel zitten. Er is extra aandacht voor kinderen in kwetsbare situaties.

Kinderen groeien op in het gezin. Dat gezin krijgt daarbij hulp van het sociale netwerk en maakt gebruik van allerlei voorzieningen, zoals speelterreinen, peuterspeelzalen, scholen en verenigingen. Dit fundament is in Horst aan de Maas al stevig. Tegelijkertijd neemt het aantal vragen rondom opvoeding en opgroeien toe. “Daarom willen we een omgeving creëren die kinderen en jongeren helpt om zelf goede keuzes te maken en die hen leert om te gaan met tegenslagen. Anders gezegd: we leren de kinderen rijden en sturen, en laten ze dan veilig botsen“, aldus wethouder Thijs Kuipers. “En we willen ouders helpen om, met hulp van hun omgeving, om te gaan met uitdagingen bij het opvoeden en opgroeien en eventuele problemen snel signaleren. Zo kunnen we problemen voorkomen of klein houden.“

Gelijke kansen
In kwetsbare situaties is iets extra’s nodig om een stevige basis te krijgen. Kinderen die vanuit andere landen in onze gemeente komen wonen, kinderen van ouders met een laag opleidingsniveau en inkomen of kinderen die ingrijpende gebeurtenissen hebben meegemaakt, hebben een grotere kans op problemen. Zij hebben vaak een kleiner sociaal netwerk. En ze maken minder gebruik van de voorzieningen die er zijn, vanwege de kosten, of hun culturele achtergrond.

Acties
Om dit te realiseren, is nauwe samenwerking nodig tussen alle organisaties die betrokken zijn bij opgroeiende kinderen. Zij kunnen nog veel meer van elkaar leren en gebruik maken. Afhankelijk van het verloop van de aanpak van het coronavirus, gaan ze de komende tijd bijvoorbeeld aan de slag met het thema ‘De eerste 1000 dagen’. In die periode, van de eerste cel tot de tweejarige peuter – maken kinderen een gigantische ontwikkeling door en wordt het fundament gelegd waar de rest van het leven op wordt gebouwd. Als dat fundament niet stevig is, heeft het kind daar levenslang last van. In samenwerking met verloskundigen, kraamzorg, en andere organisaties worden projecten opgezet om jonge kinderen een gezonde en veilige start te geven.