Horst24

Dodenherdenking 4 mei 2020 in Horst

Dit jaar kunnen we Dodenherdenking door het coronavirus niet vieren met evenementen en samenkomsten. Wel is er een bijzonder, aangepast programma. In Horst aan de Maas, maar ook landelijk.

Dodenherdenking

Op verzoek van burgemeester Ryan Palmen bedachten alle herdenkingscomités van de gemeente een centrale, gezamenlijke herdenking. De verschillende onderdelen worden allemaal gefilmd en samengevoegd tot één tv-programma. Dat kun je bekijken op Omroep Horst aan de Maas. Ook zijn er landelijke oproepen voor vlaggen, het zingen van het volkslied en online bloemleggen. 

Tv-uitzending Omroep Horst aan de Maas
Op maandag 4 mei kun je de Dodenherdenking van de gemeente zien op Omroep Horst aan de Maas tussen 18.00 en 22.00 uur. Het programma begint na elke nieuwsuitzending en duurt 25 minuten.

Het programma begint met een toespraak van Hans Steenmetz namens de gezamenlijke comités. Daarna speelt Josien Vermeeren op klarinet ‘Sarabande’ van Bach. Gevolgd door een toespraak van deken Alexander de Graaf Woutering namens de kerkgemeenschap. Hierna brengen Margo en Wiel Verbeek het muziekstuk ‘We’ll meet again’. Vervolgens houdt burgemeester Ryan Palmen een toespraak. Tijmen Geurts draagt dan het gedicht ‘Vrijheid’van Eva Pronk voor. Dit gedicht won de dichtwedstrijd ‘Dichter bij 4 mei’. Margo en Wiel Verbeek brengen hierna het Wilhelmus. Aansluitend klinkt de Taptoe vanuit de 4 galmgaten van de Sevenumse kerk naar alle windrichtingen. Ten slotte zijn er 2 minuten stilte.

De burgemeester legt bloemen bij de 7 oorlogsmonumenten in Horst aan de Maas. Hier is geen publiek bij aanwezig. Uiteraard kun je ook de Nationale Herdenking op de Dam live volgen op televisie en internet.

Bloemen leggen bij monument
Wil je op 4 mei bloemen leggen bij een monument? Dat kan, ook in deze coronatijd. Wel roept de gemeente je op om dit niet om 20.00 uur te doen maar op een willekeurig moment overdag. Zo proberen ze te voorkomen dat veel mensen tegelijk bloemen gaan leggen. Je kunt ook virtueel een bloem leggen bij een van de 3.800 oorlogsmonumenten. Dat kan via de website van Nationaal Comité 4 en 5 mei. Informatie staat uiterlijk 4 mei op die website.

Vlag halfstok hangen
Het Nationaal Comité 4 en 5 mei vraagt aan heel Nederland om voor eenmaal op 4 mei de vlag thuis de hele dag (zonsopgang tot zonsondergang) halfstok te hangen ter nagedachtenis van de oorlogsslachtoffers.

Taptoe-signaal op blaasinstrument meespelen
Bespeel je een blaasinstrument? Speel dan vanuit huis tijdens de Nationale Herdenking het taptoe-signaal mee. Het basis tempo van het signaal is 120. Het begin en het einde van het signaal worden in een langzamer tempo gespeeld. Het Nationaal Comité adviseert alle blazers om exact om 19.58 uur en 30 seconden te beginnen. Daarna volgen de 2 minuten stilte. De bladmuziek voor verschillende blaasinstrumenten is te downloaden via de website 4en5mei.nl.

Zing het Wilhelmus mee
Na de 2 minuten stilte zingen we samen om 20.02 uur het eerste couplet van het Wilhelmus gezongen. 

Tekst van het Wilhelmus

Wilhelmus van Nassouwe
ben ik van duitsen bloed,
den vaderland getrouwe
blijf ik tot in den dood.
Een prinse van Oranje
ben ik vrij onverveerd,
den koning van Hispanje
heb ik altijd geeerd.