Horst24

Boswachter Andy Liebrand over het herstel van de bosbrand in Tienray.

Onlangs heeft er een grote bosbrand plaats gevonden in Tienray. Hoewel dit geen bos is van Staatsbosheer vertelde Andy aan Horst24 over de gevolgen.

Bosbrand

Het getroffen gebied bestaat vooral uit naaldhout. Ruim 70.000 M2 is grotendeels verwoest. Vooral de lage beplanting, waaronder kruiden en struiken, heeft veel schade opgelopen. Juist nu in het broedseizoen zijn mogelijk wat  vogelnesten gesneuveld van oa; de winterkoning, merel en  mezen. Gelukkig zijn door kordaat optreden van de brandweer vele bomen gespaard gebleven. De tijd zal uitwijzen of de dennen de brand hebben overleefd,” aldus Liebrand.

Het zal nog tientallen jaren duren voordat het hele bos weer hersteld zal zijn. Boswachter Andy Liebrand benadrukt dat er een rookverbod van kracht is in alle bos- en natuurgebieden en vanzelfsprekend is open vuur verboden. ”Door de Corona-crisis is het wel zo dat veel mensen de natuurgebieden bezoeken en er zo snel branden gesignaleerd worden. Hij roept op mensen alert te zijn en bij enig vermoeden van brand meteen de brandweer te waarschuwen en de juiste locatie aan te geven.