Horst24

Welke monumenten vind jij in jouw buurt?

Vorig jaar is de ‘Horst aan de Maas-app’ gelanceerd. Een app die veel objecten in Horst aan de Maas in beeld brengt en daar in veel gevallen ook nog extra informatie over biedt. Denk daarbij aan rijks- en gemeentelijke monumenten, aan kruisen en kapellen en aan karakteristieke panden. Sinds kort is daar een laag aan toegevoegd, met locaties en informatie over een honderdtal oorlogsmonumenten. Dankzij Hans Steenmetz en een aantal vrijwilligers, die daar veel tijd en werk in hebben gelegd. Een waardevolle toevoeging en de moeite van het bekijken waard.

Info op locatie
Stel, je wandelt door één van zestien kernen van Horst aan de Maas en je oog valt op een oorlogsmonument. Als je vóór je wandeling de ‘Horst aan de Maas-app’ op je telefoon hebt gezet, dan is er een grote kans dat je binnen een paar seconden weet hoe het zit met de achtergronden bij dat monument. Dit alles is met je smartphone en dus beschikbaar op locatie. De app biedt de mogelijkheid om zelf de informatie aan te vullen met historische feiten en foto’s. Na verificatie door een redactieteam wordt die informatie toegevoegd.

Historische info
De app biedt informatie over meer (historische) gegevens. Ooit afgevraagd hoeveel kruisen en kapellen er in Horst aan de Maas staan? De app heeft er 128 (!) in kaart gebracht. Zo staan er ook de riiksmonumenten en de gemeentelijke monumenten op de kaart en vind je er karakteristieke panden op terug. Allemaal door de heemkundeverenigingen geinventariseert. Vaak met foto en (historische) gegevens. Ook kun je de recente luchtfoto van de gemeente bekijken en als je wilt weten hoe het gebied er 150 jaar geleden uitzag kies je voor de trancho kaart van 1850. 

Zo wordt het erfgoed van Horst aan de Maas ook echt iets van ons allemaal!

Heb je de app nog niet? Lees op de website van de gemeente hoe je de app kunt installeren of de kaart online kunt bekijken: https://www.horstaandemaas.nl/bijzondere-gebouwen-monumente…