Horst24

Jaarrekening 2019 Horst aan de Maas: positief resultaat, veel gerealiseerd

In Horst aan de Maas doen we veel samen. Vrijwilligers, organisaties en ondernemers organiseren evenementen en activiteiten en houden onze 16 dorpen leefbaar. De gemeente ondersteunt daarbij. We halen adviezen op uit de samenleving en bespreken daar onze plannen. Zo brengen we onze opgaven samen tot resultaat. In 2019 is dat grotendeels gelukt en sloten we het jaar af met een positief saldo van ongeveer € 1.100.000. Voor de toekomst zijn er ook zorgen: de coronapandemie heeft een enorme impact op de samenleving. En het betekent financieel een grote tegenvaller voor de gemeente. Daarnaast dreigen er opnieuw grote kortingen vanuit het Rijk. 

Horst aan de Maas

Honderden vrijwilligers en vele organisaties, waaronder de gemeente, hebben samen de schouders gezet onder Horst aan de Maas 800 en het Oud Limburgs Schuttersfeest. Grote evenementen die veel inwoners dichter bij elkaar hebben gebracht. Samen optrekken deden we ook in het kader van de ‘European Greenleaf Award 2019’; een Europese duurzaamheidsprijs. De prijs bleek een vliegwiel voor duurzame activiteiten en initiatieven zoals de Kids Climate Conference, Green Deal Kronenberg Energieneutraal 2030 en belevingstuin Thielens Wei in Lottum. Daarnaast heeft de gemeente vorig jaar flink geïnvesteerd in het groen in de openbare ruimte. Dat leidt tot een grotere variatie aan bomen, planen en bloemen. Dat is belangrijk voor het klimaat en het houdt ons landschap aantrekkelijk voor recreatie. In 2019 steeg het aantal dagbezoeken en overnachtingen in onze gemeente en werd 12% meer besteed in de toeristische sector dan in voorgaande jaren.

We zorgen voor elkaar
In 2019 zijn er weer meer inwonersinitiatieven bijgekomen op het gebied van leefbaarheid en de zorg voor elkaar. Zo gingen inwoners in verschillende dorpen aan de slag met het thema dementie en hebben bewoners van de Norbertuswijk in Horst een netwerk van straatcontactfunctionarissen opgezet. Een greep uit de vele initiatieven in onze gemeente die eraan bijdragen dat inwoners zo lang mogelijk zelfstandig en in hun eigen omgeving kunnen blijven wonen. 

Een mijlpaal op dit gebied is de afronding van het project Hof te Berkel in Horst. In 2019 zijn de laatste kavels verkocht. In minder dan acht jaar tijd is een verouderde zorglocatie omgezet in een moderne, dynamische woonwijk waar jonge starters, gezinnen, vitale ouderen en mensen met een zorgvraag samen leven. 

Meer informatie is te lezen in de digitale jaarrekening 2019 via de website www.horstaandemaas.nl.