Horst24

Meervoudig gebruik van landbouwgrond bij Hayberries

Op bestaande blauwe bessen velden in Broekhuizen is Hayberries bezig met een pilot voor meervoudig gebruik van landbouwgrond.  De ondernemer krijgt daarvoor van de gemeente Horst aan de Maas een bijdrage uit het stimuleringsfonds. 

Hayberries

Tijdens de pilot onderzoekt Hayberries of blauwe bessen onder transparante solarpanelen kunnen groeien. Wouter Aerts, directeur Hayberries: “Dit doen wij om onze planten te beschermen en tevens om groene stroom op te wekken. Een tweede voordeel is dat we het water kunnen opvangen dat op de panelen valt en ook wat teveel gegeven wordt aan de planten in de stellages. Wateropvang en -hergebruik geeft veel voordelen bij de nieuwe weersextremen. Op de originele grond komen bloemmengsels die gaan zorgen voor meer biodiversiteit ten behoeve van natuurlijke vijanden en bestuivers.”

Vanuit dit stimuleringsfonds voor ondernemers, waaronder de agrarische sector, draagt de gemeente €5000 bij voor deze pilot die loopt voor een periode van vier jaar. B en W van de gemeente Horst aan de Maas zijn blij met deze pilot, omdat het een waardevolle bijdrage levert aan verschillende ambities van het college.  Wethouder Rudy Tegels: “Dit is een mooi voorbeeld van innovatie in de agrarische sector en uniek vanwege de toepassing van zonne-energie boven het gewas. Het initiatief past daarmee uitstekend binnen de doelstelling om ontwikkelingen en innovaties in de zacht fruit sector te bevorderen én bij onze duurzaamheidsambities.