Horst24

De computeroma

Computercriminelen beleven gouden tijden door de corona-crisis. Mensen zijn meer dan ooit aangewezen op communicatie via smartphones, computers of tablets. Resultaat daarvan is dat cybercriminaliteit in Limburg zo’n drie keer vaker voorkomt dan in dezelfde periode vorig jaar. De voornaamste slachtoffers: de digibete senior die nog altijd op zoek is naar de spin die verantwoordelijk is voor het wereldwijde web.

Het levert vaak een vertederend beeld op als de gemiddelde computeroma een poging doet om te beeldbellen met kleinkinderen. Met de camera op twee centimeter van het linkerneusgat wordt de technisch beperkte bompa al snel geadviseerd om de telefoon iets naar achter te houden. Jong geleerd, oud gedaan. Toch kan niet iedere lieve oma rekenen op de begeleiding van generatie Z. Sommigen zitten daarom dagenlang te ploeteren op het versturen van een email, het bereiken van Horst24 of krijgen een kleine hartverzakking als ze per ongeluk op de blote billenverzameling terechtkomen van Pornhub.

De toetsenbordboeven spinnen er garen bij. Meer dan ooit worden er momenteel mailtjes verstuurd uit naam van de welbekende prins uit Nigeria die net effe z’n creditcard kwijt is om enkele miljoenen over te maken. Enige actie die nodig is om aanspraak te maken op het beloofde fortuin is een kleine aanbetaling van enkele duizenden euro’s. Helaas vergeet de Nigeriaanse prins zijn belofte vaak en behoort een tikkie ook niet tot de mogelijkheden; die gaan namelijk maar tot 2500 euro. Resultaat: het pensioen van de computeroma dat flink slinkt.

Voor de senioren die de metamorfose van postzegel naar email nog volop doormaken, is het allemaal niet makkelijk. Zij dienen zich een weg te banen door de digitale hindernisbaan van phishing-mails, gijzelsoftware, cryptovaluta en fakenews. Met de tijd meegaan lijkt daarom wel een verplichting. Met sentiment zullen zij daarom ongetwijfeld terugblikken op de tijd van de PTT Post, computers op diesel en porno die alleen op papier bestond. Vroeger was immers alles beter. Vroeger, toen de mobieltjes nog een draaischijf hadden.