Horst24

Denk mee over de toekomst van onze energie

Het is goed wonen, werken en ondernemen in Horst aan de Maas. Dat wil de gemeente versterken, of op z’n minst zo houden in de toekomst. Denk daarom mee. Doe het voor de toekomst van je kinderen, het milieu of omdat je zelf misschien wilt meeprofiteren van duurzame energie opwek.

Minder warm
Belangrijk is dat we de CO2-uitstoot verminderen. Dit om te voorkomen dat de opwarming van de aarde zorgt voor nog hetere zomers met droogte en gevaar voor ons voedsel als gevolg. Maar ook om hevige regenval en de alsmaar grotere kans op overstromingen tegen te gaan. Er moet iets veranderen willen we de aarde goed kunnen doorgeven aan onze (klein)kinderen.

Uitdaging
We staan dus samen voor een grote uitdaging. Ook in de gemeente Horst aan de Maas. Veel inwoners zijn al gestart met energiebesparing, isolatie of het plaatsen van zonnepanelen. Het energiesysteem zoals we dat kennen gaat de komende 30 jaar veranderen; fossiele brandstoffen maken plaats voor duurzame, lokaal opgewekte energie. Hierover zijn wereldwijd en ook in Nederland en in de regio afspraken gemaakt. Daarom werken ze in Horst aan de Maas aan een Kader voor het Opwekken van Duurzame Elektriciteit (afgekort: KODE).

Wat is KODE?
KODE gaat over de voorwaarden die de gemeente wil stellen aan zonne- en windenergie. KODE gaat ook iets betekenen voor jou als inwoner van Horst aan de Maas. Daarom vindt de gemeente het belangrijk om te horen hoe jij hier naar kijkt zodat de gemeenteraad jouw mening kan meenemen bij het vaststellen van het beleid. Verder zijn ze benieuwd naar hoe je in de toekomst betrokken wilt blijven bij dit proces en of je daarin een rol of kansen voor jezelf als inwoner ziet.

Digitale enquête
Dat het landschap van Horst aan de Maas er op een aantal plaatsen de komende tijd anders uit gaat zien is een gegeven. Hoe? Dat bepalen we samen! Samen werken we aan een betere toekomst. Denk daarom mee. Omdat bijeenkomsten nog niet kunnen plaatsvinden, doen ze dit digitaal. Via de link kom je bij een filmpje met uitleg, aanvullende informatie en de digitale enquête: www.horstaandemaas.nl/wijgaangroen. Daarin staan zowel inhoudelijke vragen als vragen over de wens om bij dit onderwerp betrokken te zijn in de toekomst. KODE is immers de start van een langdurig proces om te komen tot duurzame energie in Horst aan de Maas.

Verhalen uit de praktijk
Onder de vlag van #WijGaanGroen! belicht de gemeente de komende tijd een aantal voorbeelden uit de praktijk van Horst aan de Maas. Dit om te laten zien hoe Horst aan de Maas lokaal bezig is met mooie, duurzame projecten die daadwerkelijk effect gaan hebben.