Horst24

Venrayse oorlogsgraven ter adoptie

Enkele jaren geleden startte Sevenummer Piet Snellen de Facebookgroep “Venray War Cemetery” met de bedoeling om zoveel mogelijk foto’s en informatie te verzamelen over militairen die op de Venrayse begraafplaats hun laatste rustplaats vonden. In de loop van de tijd heeft hij een 110-tal soldaten een gezicht kunnen geven. Piet liep al enkele jaren met het idee rond om een adoptieprogramma op te zetten. Hij vond het van de gekke dat, terwijl er voor de Amerikaanse begraafplaats in Margraten een wachtlijst is van meer dan 1.000 adoptanten, er geen adoptieprogramma is voor Britse militairen die immers een zeer groot deel van Noord- en Midden Limburg hadden bevrijd.

Venray War Cemetery

Afgelopen voorjaar nam hij contact op met het bureau van The Commonwalth War Graves Commission (CWGC) in het Belgische Ieper. In goed overleg met deze Britse oorlogsgravenorganisatie is gezamenlijk tot een formule gekomen, waarbinnen adoptie van Britse oorlogsgraven mogelijk werd gemaakt met in acht neming van de voorwaarden van de CWGC.

Via de Facebookgroep Venray War Cemetery plaatste hij een oproep om samen met geïnteresseerden een stichtingsbestuur te vormen. Tot zijn grote vreugde bleek er meer dan voldoende belangstelling te bestaan om het adoptieplan van de grond te krijgen. Zo meldde Jesse Sijberts zich, een jonge luchtmachtmilitair uit Well die samen met zijn neef Boy Sijberts al enkele jaren tekent voor de lichtjes op de Venrayse oorlogsgraven op Kerstavond. En Tom van Mierlo uit Milheeze, die mede aan de wieg heeft gestaan van de fluistersteen in Meijel over de Schotse militair (Regiment Gordon Highlanders) David McKellar. Lars Hoebers uit Horst aan de Maas die al jaren geleden een graf adopteerde in Margraten en heel graag zijn medewerking verleent, onder andere als webmaster. En tot slot Joey van der Aa uit Helmond die al geruime tijd contacten onderhoudt in Noord-Ierland met familie van een gesneuvelde militair en het Remembrance Weekend 2019 mee organiseerde in het stadion van Helmond Sport.

De Stichting Adoptiegraven CWGC Venray War Cemetery is onlangs officieel opgericht. Het doel van de Stichting is om de nagedachtenis aan de gesneuvelde militairen levend te houden; ook nu na
75 jaar Bevrijding. Er is onlangs onderzoek gedaan naar het mogelijke bestaan van een eerder adoptieprogramma voor de Venrayse oorlogsgraven. Navraag bij de Gemeente Venray leerde echter dat direct na de oorlog weliswaar een groot aantal graven werd geadopteerd, doch dat dit na verloop van tijd vrijwel volledig is verwaterd. Ongetwijfeld zullen er echter nog mensen zijn die al jarenlang een graf hebben verzorgd op Venray War Cemetery. De Stichting vraagt derhalve nadrukkelijk aan deze mensen, om zich te melden zodat met hun voorkeur rekening gehouden kan worden.

Velen zullen in de veronderstelling zijn dat op Venray War Cemetery alleen militairen rusten die gesneuveld zijn tijdens de slag om Overloon en Venray. Niets is echter minder waar. Ook vliegtuigbemanningen van neergeschoten geallieerde vliegtuigen in de hele regio vonden er hun rustplaats. Het Britse leger bevrijdde vrijwel elk dorp in Noord- en Midden Limburg, globaal ten westen van de Maas. Van Weert en Panheel in het zuiden tot in Gennep in het Noorden verloren Britse soldaten hun leven in de strijd voor onze vrijheid. Vanaf oktober’44 tot eind februari’45 bevond de frontlinie zich in onze regio, één van de langstdurende periodes in West-Europa. Toen de geallieerden Duitsland introkken, bleven de veldhospitalen actief in Noord- en Midden Limburg, waarin vele bevrijders alsnog zouden overlijden aan hun verwondingen. Na de oorlog werden ook slachtoffers uit provisorische veldgraven van heinde en verre (o.a. ook uit Margraten en Duitsland) naar Venray gebracht om begraven te worden. Zo groeide het ereveld te Venray uit als één van de grootste regionale erevelden met 693 graven.

Is jouw interesse gewekt en voel je je ook geroepen om de herinnering aan deze moedige mannen, waaraan wij onze vrede en vrijheid te danken hebben levend te houden, neem dan eens een kijkje op de website www.adoptiegraven-venray.nl voor meer informatie. Hier kun je je aanmelden voor de adoptie van een oorlogsgraf. Telefonisch aanmelden kan natuur ook op tel. 06 833 34 010. Ook per gewone post is aanmelden mogelijk. Het postadres is Stg. Adoptiegraven CWGC Venray War Cemetery, p.a. Sondertseveld 20, 5975 TP Sevenum

Tegen een eenmalige bijdrage van € 10,00 word je een graf ter adoptie aangeboden inclusief een officieel adoptiecertificaat en, indien voorhanden, informatie over de betreffende militair. Het staat je uiteraard vrij een hoger bedrag te doneren. Het Stichtingsbestuur hoopt op een groot respons!