In deze nieuwe rubriek nemen Jan van de Riet en Horst24 jullie mee terug in het verleden en bekijken we de karakteristieke gebouwen in Horst aan de Maas, hoe het vroeger was en hoe het er tegenwoordig uitziet.
Tijdreis24
Hoe was het vroeger en van wie was het pand? Heeft het pand nog dezelfde functie waarvoor het ooit is ontworpen? Wie woonde er en leven deze mensen nog? In deze serie zul je zeker gebouwen zien waarbij jullie een verhaal van weten. Jan van de Riet en de redactie van Horst24 zijn benieuwd naar jullie reacties.
Vandaag: Hoofdstraat
Weet jij meer over deHoofdstraat? Laat het weten onder dit artikel, of onder het bericht op Facebook.
Jan stelt zich even voor
Ik ben Jan van de Riet en woon sinds 1996 met mijn vrouw en 2 kinderen in Horst. In mijn vrije tijd ga ik graag op pad met mijn camera.. Enkel jaren geleden kwam ik in contact met de Urbex wereld. Urbex is de afkorting voor Urban Exploration en betekend het ontdekken en fotograferen van verlaten gebouwen zoals oude ziekenhuizen, fabrieken, Chateau’s, kerken etc..Omdat momenteel de grenzen dicht zijn en er weinig locaties te bezoeken zijn had ik enkele gebouwen in Horst vroeger en Nu gecombineerd en op mijn FB pagina geplaatst. Een tijdje terug werd ik door de redactie van Horst24 benaderd nadat zij de fotoserie van mij hadden gezien. Zij vroegen me of ik het leuk zou vinden om hier wat mee te gaan doen. En zo ontstond deze rubriek.
Jan van de Riet zegt
De hoofdstraat kent een lange geschiedenis. Zo zijn er vroege bewoningssporen uit één van de oudst bekende middeleeuwse perioden op deze plaats in Horst blootgelegd.
In de 12e lag er een boerderij waar wolproductie heeft plaatsgevonden, Ook zijn aan weerszijden van het Cuppenpedje sporen van andere boerderijen gevonden, die vanaf de Late Middeleeuwen (14-15e eeuw) tot in de 19e eeuw hebben gefunctioneerd.
De woondelen van deze boerderijen lagen tegen de huidige Hoofdstraat aan, en de stallen lagen op het achterterrein.
In de loop van de 16-17e eeuw werden er kelders gebouwd, waarvan de onderste bouwlagen van mergelsteen waren.
Door de eeuwen heen veranderde het straatbeeld
In 1996 werden aan de linkerzijde alle oude gebouwen gesloopt en kwam er een appartementen complex met winkels (huidige Action) jaren er na kwam er aan de overkant ook nog een complex en kreeg de bebouwing haar recente vorm
Toch zijn er gelukkig nog diverse panden in originele staat gebleven
Wat de Hoofdstraat wel een karakteristieke uitstraling geeft.
Hay van Lieshout zegt
Op de foto staan aan de linkse kant de panden Van Lieshout en Camps.Deze zijn inderdaad in 1996 afgebroken .Het pand Van Lieshout was tot 1930 een notariskantoor.Daarna heeft mijn opa dit aangekocht en er vestigden er een kantoorboekhandel en drukkerij.Het pand is in 1959 door mijn vader overgenomen.Het lage gedeelte was tot 1966 het pand waarin Gradje Lucassen(de kapper) en de Fam.Hekkenberg woonden.Daarna is het afgebroken en winkel geworden.Wij(afkomstig van de Venrayseweg,langs Joosten Mies)woonden er vanaf 1959 met vader,moeder en 5 kinderen.In 1995 heeft vader het pand verkocht en is in de torenstraat gaan wonen.Moeder is in 1992 en vader in 1995 overleden.Mijn oudste zus Leny woont in Grave,mijn 2de zus Claar is in 2019 overleden,de andere 2 zussen wonen in Venray en Maastricht en ik woon in Horst.
Jan van de Riet zegt
Dank je Hay voor deze extra info