In deze nieuwe rubriek nemen Jan van de Riet en Horst24 jullie mee terug in het verleden en bekijken we de karakteristieke gebouwen in Horst aan de Maas, hoe het vroeger was en hoe het er tegenwoordig uitziet.
Tijdreis24
Hoe was het vroeger en van wie was het pand? Heeft het pand nog dezelfde functie waarvoor het ooit is ontworpen? Wie woonde er en leven deze mensen nog? In deze serie zul je zeker gebouwen zien waarbij jullie een verhaal van weten. Jan van de Riet en de redactie van Horst24 zijn benieuwd naar jullie reacties.
Vandaag: Gasthuisstraat
Weet jij meer over de Gasthuisstraat? Laat het weten onder dit artikel, of onder het bericht op Facebook.
Jan stelt zich even voor
Ik ben Jan van de Riet en woon sinds 1996 met mijn vrouw en 2 kinderen in Horst. In mijn vrije tijd ga ik graag op pad met mijn camera.. Enkel jaren geleden kwam ik in contact met de Urbex wereld. Urbex is de afkorting voor Urban Exploration en betekend het ontdekken en fotograferen van verlaten gebouwen zoals oude ziekenhuizen, fabrieken, Chateau’s, kerken etc..Omdat momenteel de grenzen dicht zijn en er weinig locaties te bezoeken zijn had ik enkele gebouwen in Horst vroeger en Nu gecombineerd en op mijn FB pagina geplaatst. Een tijdje terug werd ik door de redactie van Horst24 benaderd nadat zij de fotoserie van mij hadden gezien. Zij vroegen me of ik het leuk zou vinden om hier wat mee te gaan doen. En zo ontstond deze rubriek.
Jan van de Riet zegt
Gasthuisstraat 1 en 3
Bouwjaar: 1672
De Gasthuisstraat is een straat waar vele oude panden zijn verdwenen door de jaren heen.
De Gasthuisstraat begint bij de Stationsstraat en eindigt aan de Venloseweg.
Op deze hoek troffen we vroeger een prachtige gebouw wat helaas plaats moest maken voor een appartementencomplex.
De bouwgeschiedenis van deze hoek gaat terug tot 1666 als Willem Vincent van Wittenhorst en Wilhelmina van Bronkhorst bij testament bepalen dat er in Horst een Manhuis voor 12 personen moest worden gebouwd.
In 1672 heeft Willem Vincent op deze plaats het Manhuis laten bouwen.
De huisjes, eenkamerwoningen, werden in een vierkant gebouwd met in het midden een poort en een open achterzijde. Uit de rentmeesterrekeningen van het kasteel blijkt dat er in 1850 nog steeds twaalf bewoonde huisjes waren.
Kort daarna moeten er verbouwingen hebben plaats gevonden waarbij het middengedeelte verbouwd werd tot grotere woning, met behoud van de symmetrie: hoog middenstuk en lagere zijvleugels. Het rechter gedeelte werd in 1926 verbouwd tot koekjesfabriek, en in 1969 weer afgebroken.
In het poortgebouw bevonden zich wapenstenen van de stichters. Deze bevinden zich nu in de Oudheidkamer van Horst. Oude Horstenaren spraken van “Het Höfke” (Het Hofje).
Bron: LGOG