Horst24

Dáárom geen autowassen aan huis!

De riolering in de gemeente Horst aan de Maas bestaat voor het grootste deel uit een gemengd rioolstelsel. Hierbij worden vuilwater en hemelwater opgevangen in één rioolbuis. Via deze buis worden beide waterstromen afgevoerd naar de rioolwaterzuivering.

Nieuwbouwwijken
Vanaf 2003 zijn in de nieuwbouwwijken in de gemeente Horst aan de Maas gescheiden rioolstelsels aangelegd. Bij dit type riolering worden de twee waterstromen gescheiden van elkaar afgevoerd: het afvalwater gaat naar de zuivering en het hemelwater wordt direct afgevoerd naar het oppervlaktewater of infiltreert in zogenaamde wadi’s of infiltratiebuffers.

Autowasplaats
Bij gescheiden riolering is het geen goed idee om auto’s op straat te wassen. Olie- en zeepresten komen zo namelijk rechtstreeks in het oppervlaktewater of in de bodem terecht. Het beste kun je de auto wassen op een autowasplaats. Daar wordt het water op een duurzame manier verwerkt. Vaak wordt het water, na te zijn opgevangen, behandeld om opnieuw gebruikt te worden. Uiteindelijk wordt het waswater op het vuilwaterriool geloosd.

Gescheiden rioolstelsels liggen o.a. in: