Horst24

Uitreiking Erespeld voor pastoor-deken Alexander de Graaf Woutering uit Horst

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Horst aan de Maas heeft besloten aan pastoor-deken Alexander de Graaf Woutering de Erespeld van de gemeente Horst aan de Maas toe te kennen. De onderscheiding werd uitgereikt door de heer Ryan Palmen, burgemeester van Horst aan de Maas, tijdens het afscheid van de heer De Graaf Woutering van het kerkbestuur (besloten bijeenkomst) op dinsdag 25 augustus 2020.

Alexander de Graaf Woutering

Deken Alexander de Graaf Woutering is geboren op 9 maart 1965 in Roermond. Na zijn priesterwijding werd hij kapelaan in Horst, waar hij vier jaar werkzaam was, om vervolgens benoemd te worden in Venray. In 2009 keerde hij terug naar Horst voor een benoeming tot deken van het dekenaat Horst alsook pastoor en administrator van uiteindelijk negen parochies. Deken De Graaf Woutering is voorzitter van het kerkbestuur en alle kernen van Horst aan de Maas vallen onder het dekenaat. Onlangs is bekend gemaakt dat deken De Graaf Woutering vertrekt uit Horst vanwege een benoeming tot plebaan-deken in Roermond.

Deken De Graaf Woutering is iemand die tussen de mensen staat en de mensen ook centraal stelt. Hij is niet bang om het spanningsveld op te zoeken met wat kerkelijk toelaatbaar is. Hij heeft altijd geprobeerd meer wisselwerking te creëren tussen kerk en samenleving. Hij wil graag dat de Horstenaren hun Lambertuskerk herkennen als een prachtig monument dat hun geschiedenis vertelt. Daarnaast wil hij de mensen duidelijk maken dat het geloof zoveel te bieden heeft aan deze snelle en materialistische samenleving. Het geloof brengt mensen bij elkaar en verbindt. Zeker in deze tijden. Zijn diepste zoektocht is naar hoe hij geloof en leven met elkaar kan verweven.

Onder voorzitterschap van deken De Graaf Woutering is een samenwerking tot stand gekomen tussen de federaties Horst en Sevenum welke uiteindelijk geresulteerd heeft in het samengaan in Parochiefederatie HorstSevenum. Daarnaast is onder zijn leiding een samenwerking aangegaan met het dekenaat Helden.

Deken De Graaf Woutering was initiatiefnemer van het onderzoek naar het graf van de familie Van Wittenhorst in de Lambertuskerk in Horst. De vondst van de grafkelder noemt hij zelf één van de hoogtepunten van zijn carrière in Horst aan de Maas. Ook was deken De Graaf Woutering medesamensteller van het boek De Hemel op Aarde over de Sint Lambertuskerk in Horst en haar inventaris. De deken speelde een van de hoofdrollen in de film die hierover gemaakt is.

Dat deken De Graaf Woutering iemand is die tussen de mensen staat blijkt onder andere uit het feit dat:

Naast zijn werkzaamheden in Horst is deken De Graaf Woutering nog een klein gedeelte van zijn tijd actief als aalmoezenier bij de Dienst Kerk en Samenleving. Ook is hij bestuurslid van Stichting Mgr. Schrijnen-Huis, een Katholieke stichting met als bron het Evangelie. De stichting werkt op een eigentijdse wijze voor vrouwen van vandaag in de kerk van vandaag. Bovendien doceert hij het vak ethiek en sociale leer van de Kerk aan het grootseminarie Rolduc en het Theologisch Instituut Rolduc.

Foto: Bisdom