Horst24

Gemeenteraad bespreekt concept Kader voor het Opwekken voor Duurzame Elektriciteit

Horst aan de Maas heeft de ambitie om tot 2030 35% energie te besparen en 30% van de benodigde energie lokaal duurzaam op te wekken. De gemeenteraad besprak gisteravond tijdens een inspiratiesessie het concept van de KODE waarmee de randvoorwaarden voor het realiseren van toekomstige lokale, duurzame energieprojecten (zonneweides en windturbines) worden vastgelegd.

Duurzame Elektriciteit

Thijs Kuipers: ”We willen in de toekomst onze energie-opwek zo realiseren dat we de opbrengsten laten terugvloeien naar onze inwoners en de omgeving waar de opwek wordt gerealiseerd. De voorwaarden daarvoor worden vastgelegd in KODE.

Om tot KODE te komen zijn inwoners van de gemeente Horst aan de Maas en belanghebbenden gevraagd naar hun ideeën en meningen en is een landschapsanalyse uitgevoerd. De uitslag kreeg een vertaling in dit beleidsstuk met vier sporen om de ambitie te realiseren. De focus ligt op bronnen van duurzame elektriciteit die op dit moment technisch haalbaar, financieel betaalbaar en veilig zijn; zon en wind.

KODE is een eerste stap in de transitie naar een duurzame energievoorziening in Horst aan de Maas. Met de kaders in KODE wordt er gewerkt aan een energietransitie die past binnen het landschap van Horst aan de Maas, waarbij de opbrengsten in Horst aan de Maas landen en inwoners kunnen meeprofiteren. De gemeenteraad beslist in november over KODE.