Horst24

Koninklijke onderscheiding voor Caroline-Kortooms-Gelissen (60) uit Sevenum

Donderdagavond is Caroline-Kortooms-Gelissen benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De onderscheiding werd uitgereikt door de heer drs. R.F.I. (Ryan) Palmen, burgemeester van Horst aan de Maas tijdens het officiële afscheid van mevrouw Kortooms-Gelissen van Attractiepark Toverland op donderdag 24 september 2020. Vanwege de corona heeft haar broer Jan de onderscheiding opgespeld.

Mevrouw Kortooms stond, samen met haar broer, aan de wieg van Attractiepark Toverland in Sevenum. Het idee van haar broer kwam onder haar bezielende leiding tot leven in een haalbaar concept dat in 2001 leidde tot de opening van Toverland met mevrouw Kortooms aan het roer als algemeen directeur. Vanaf het eerste jaar is Toverland een succes.

Caroline-Kortooms-Gelissen

Onder leiding van mevrouw Kortooms is het jaarlijkse bezoekersaantal gegroeid van 180.000 (2001) naar 862.000 (2019). Er is in totaal 105 miljoen euro geïnvesteerd in het attractiepark en er zijn vijf themagebieden en een nieuw entreegebied ontwikkeld. Het park wordt door de bezoekers gemiddeld gewaardeerd met een 9+. Het aantal medewerkers groeide van 10 vaste- en 30 seizoensmedewerkers (2001) naar 120 vaste- en 600 seizoensmedewerkers (2019). Mevrouw Kortooms heeft hiermee gezorgd voor een economische en werkgelegenheidsfactor van betekenis in de (eu)regio en daarbuiten. Tal van externe bedrijven leveren aan en werken voor Toverland. Toverland trekt 40% buitenlandse gasten en is daarmee in het kader van grensoverschrijdend zakendoen een voorbeeld. Het is onbetwistbaar dat mevrouw Kortooms met Toverland het toeristische gebied Park de Peelbergen en Sevenum op de kaart heeft gezet en dat de doorontwikkeling van Toverland als vliegwiel fungeert voor de toeristische sector in de regio. Door de passie en het doorzettingsvermogen van mevrouw Kortooms behoort Toverland in slechts 19 jaar tijd tot de top van Nederland én Europa.

Mevrouw Kortooms besteedde veel tijd aan de loopbaanontwikkeling van de medewerkers en creëerde veel stageplaatsen. In 2014 was zij ambassadeur voor de campagne ‘Open voor 50-plus’ om de kans op een baan te vergroten voor oudere werkzoekenden. Als resultaat van deze campagne is dertig procent van de medewerkers van Toverland 50 jaar of ouder. Via zorgaanbieder Stichting ORO biedt het park mensen met een beperking een werkplek aan. Daarnaast worden jaarlijks vele zieke kinderen belangeloos ontvangen via de stichtingen Villa Pardoes, Het Vergeten Kind en Make-a-Wish. Het succes van Toverland is onder meer te danken aan de leiderschapsstijl van mevrouw Kortooms en de door haar gevormde bedrijfscultuur. Ze heeft zich jarenlang ingezet voor de branche als geheel en specifiek voor branchevereniging Club van Elf als waardig, actief bijdragend lid. Ook was zij voorzitter van de horecacommissie. Zij verdiende het respect van collega’s in de branche door haar transparantie, haar moed en haar liefdevolle drive naar een teamresultaat waar iedereen vol aan bijdraagt. Toverland én mevrouw Kortooms krijgen veel (internationale) erkenning vanuit de attractiebranche. Onder haar leiding ontving het park vele nominaties en prijzen. Het park werd uitgeroepen tot Beste attractiepark van Europa, had de Beste nieuwe attractie, ontving de Italiaanse Golden Pony Award en in 2018 maar liefst negen internationale awards. Dit jaar ontving Toverland van de ANWB de zilveren award voor Leukste uitje van Nederland.

Overduidelijk is dat mevrouw Kortooms met kop en schouders uitstijgt boven wat van haar in deze functie verwacht mag worden. De door haar gerealiseerde ontwikkeling van Toverland heeft een enorme impact op de economie en werkgelegenheid in de regio en het park heeft tevens een zeer positieve invloed op de ontwikkeling van de toeristische sector. Ze heeft hier een grote bijdrage aan geleverd.