Horst24

Beleef de Wegh van Meijl op Seven | nieuwe belevingsroute aanwinst voor Limburg en de Peel

 

Bisschop Smeets opent 11 oktober nieuwe belevingsroute

De bekende Peelsage van “De wegh van Meijl op Seven” is onlosmakelijk verbonden met de in 1910 bij het turfsteken gevonden gouden Peelhelm. Daarom heeft Huub Kluijtmans bovenop zijn nieuwe boek over de Romeinse helm een belevingsroute gecreëerd, waarvan 10 grote basaltzuilen in het landschap de rustpunten en wegwijzers zijn.

De Wegh van Meijl op Seven

Dit project is een belangrijke toevoeging aan de Limburgse cultuur en in bijzonder voor die van de Peel en de gemeenten Peel en Maas en Horst aan de Maas. Het betreft een nieuwe historische en educatieve wandel / fietsroute die is gebaseerd op een oude sage van de weg van Meijel naar Sevenum door het Limburgse Peellandschap. De route met een lengte van 21 km. is gemarkeerd met 10 zware basaltzuilen op een onderlinge afstand van een oude Romeinse mijl van 1479 meter.

De route ligt in haar geheel op Limburgs gebied. Het beginpunt is bij de St. Willibrordusput in Meijel waar sinds oude tijden vier gemeenten en twee landen en later provincies aan elkaar grenzen. Het is nu nog steeds de grens tussen Limburg  en Noord-Brabant. De WvMoS eindigt in de St. Fabianus en St. Sebastianuskerk van Sevenum. De tiende en laatste zuil staat niet buiten maar ín de kerk!

Opening
Mgr. Drs. Harrie Smeets, bisschop van Roermond, opent op zondag 11 oktober 2020 om 11.00 uur “De Wegh van Meijl op Seven”. Uit handen van de auteur zal de bisschop dan tevens het eerste exemplaar van het boek De Gouden Peelhelmoverhandigd krijgen. Na de opening zijn het boek en een routekaart met uitgebreide informatie verkrijgbaar. De routekaart is gebaseerd op een topografische kaart van 1894. Plaats van handeling is de St. Willibrordusput aan de Kalishoek/Hof te Meijel.

Gratis deelname
Op zondag 11 oktober kan eenieder de Wegh van Meijl op Seven op gaan. Het startpunt is bij de St. Willibrordusput te Meijel. De route heeft een totale lengte van 21 kilometer. De eerste halteplaats is Grashoek. Hier zijn koffie, thee en belegde broodjes verkrijgbaar. Ook zijn toiletten aanwezig. Vanaf Grashoek is nog ongeveer 12 kilometer te gaan.Voor een kortere afstand kan men ook vanaf hier vertrekken.

Stempelkaart
Deelname is geheel kostenloos  Alle deelnmers krijgen een gratis stempelkaart waarop naam en tijden genoteerd kunnen worden. Bij beide startpunten, zowel in Meijel als in Grashoek, is een mooie routekaart verkrijgbaar. De prijs hiervan bedraagt € 5,–.

Vanaf 8.00 uur in de ochtend mag vanuit Meijel vertrokken worden. Voor een kortere afstand mag vanaf 9.00 uur vanaf het plein voor de kerk in Grashoek vertrokken worden. Vanaf 8.00 uur worden deelnemers met een bus vanuit Horst en Sevenum naar de strartplaatsen gebracht. Vanaf 12.00 uur rijdt ieder uur een bus vanaf de kerk in Sevenum via Grashoek om deelnemers weer terug te brengen naar hun voertuig in Meijel.

Vanaf 1 oktober 2020 is het boek De gouden Peelhelm in de boekhandel in de Peelregio en daarbuiten te koop of te bestellen via de website van uitgeverij Aspekt te Soesterberg. Ook de routekaart is in de boekhandel en via Huub Kluijtmans verkrijgbaar.

Meer informatie
Wie de hele 21 kilometer aflegt, beleeft via de bijbehorende routekaart intenser het landschap, waarin vele voorwerpen uit de Romeinse tijd zijn gevonden. Die vondsten zijn gedaan op zowel het Noord-Brabantse als op het Limburgse deel van het ooit gigantisch grote Peelgebied, allemaal in de nabijheid van de route. De meest bekende vondsten zijn de Gouden Peelhelm en de sierschijf van Helden. Het contour van de Gouden Peelhelm is het logo van De Wegh van Meijl op Seven.

Deze nieuwe toeristische en historische belevingsroute heeft een educatieve ondertoon. Ze past in het rijtje van de al bestaande Peelroutes, zoals het Nonnenpad, het Struinpad, het Blotevoetenpad of de routes door Death Valley De Peel.

Deze nieuwe route wil de herinnering aan de bijzondere en waardevolle historische vondsten in deze omgeving levend te houden. Het bijzondere verhaal achter de Peelmysteries van de gouden helm en de sierschijf mag nooit verloren gaan. Nieuwe toekomstige onderzoekstechnieken of ontdekkingen kunnen zeker nog belangrijke bijdragen aan deze mysteries leveren.

Op weg
Als wandel- of fietsroute is De Wegh van Meijl op Seven voor iedereen toegankelijk, ook voor mensen met fysieke beperkingen. Indien het niet anders kan is de ‘Wegh’ ook met een gemotoriseerd voertuig af te leggen. De route is op eigen initiatief ook uit te breiden of in te korten. Wat te denken van een  kleine omweg naar het Romeins monument bij de vindplaats van de Gouden helm aan de Oude Peelstraat in Helenaveen? Men kan ook de route inkorten door vanaf een willekeurig gekozen zuil te vertrekken en zo de route naar eigen inzicht te splitsen in meerdaagse delen. Als sportieve uitdaging kan de route heen en terug gelopen of gefietst worden. Een ‘leuke’ bijkomstigheid is dat de ’heen-en-terugafstand’ overeen komt met de afstand van de olympische marathon van 42.195 meter. Hoewel de intentie van de WvMoS niet als zodanig is bedoeld, mogen atleten de route als sportieve uitdaging gebruiken.

Het lopen, fietsen van deze weg met de tien zuilen is voor ieder informatief en educatief en… voor wie open staat voor een spirituele ervaring mag de tocht als pelgrim volbrengen.

 

Informatieve routekaart
Op de routekaart zijn alle zuilen en ook de vindplaatsen van belangrijke Romeinse voorwerpen duidelijk gemarkeerd en omschreven. De route zelf is herkenbaar aan een blauwe lijn en loopt ongeveer parallel met de authentieke, fictieve route in gele kleur.

De routekaart bestaat uit drie over elkaar geprojecteerde tijdzones. De basis is de topografische kaart van 1894. Over deze basiskaart zijn latere landschapselementen zoals de Peelkanalen en topografische ontwikkelingen van jongere datum te herkennen. Deze hedendaagse herkenningspunten zijn toegevoegd zodat de gebruiker zich in een oogopslag kan oriënteren. De hoge en droge gebieden rond het Peelgebied zijn in rode kleur op de kaart aangegeven. In overleg met het routenetwerk wordt deze historische educatieve belevingsroute aangesloten op bestaande routes van het netwerk.

Waarom eindigt de WvMoS in de Sevenumse kerk?
Gelijktijdig met het openen van de WvMoS wordt ook het boek De Gouden Peelhelm gepresenteerd. Hierin wordt uitvoerig aandacht besteed aan een heel bijzondere ontdekking op de gouden Peelhelm. Naast de zes christelijke ankers staan op alle randen van de helm honderden verbeeldingen van het teken van een wonderbaarlijke verschijning bij van een veldslag in 312 bij Rome. Een verschijning aan de hemel werd door keizer Constantijn als een Goddelijke boodschap ervaren. Keizer Constantijn was met zijn leger getuige van deze spectaculaire Goddelijke verschijning aan de hemel, zo vertelt de overlevering.