Horst24

Help jij mee Horst aan de Maas één nacht donkerder te maken?

De gemeente Horst aan de Maas ondersteunt de Nacht van de Nacht die dit jaar op zaterdag 24 oktober wordt gehouden. De gemeente dooft dan een gedeelte van de openbare verlichting zoals de verlichting bij monumenten en een aantal gevelverlichtingen. U kunt natuurlijk ook mee doen door uw eigen gevelverlichting of tuinverlichting die nacht te doven.

Nacht van de nacht
De Nacht van de nacht is een initiatief van de Provinciale Milieufederaties en Natuur & Milieu. Hoe mooi Met de campagne willen deze organisaties aandacht vragen voor het gebrek aan echte donkere nachten in Nederland. De bedoeling is dat mensen op 24 oktober kunnen ondervinden hoe mooi duisternis kan zijn. Verder wordt met deze actie de aandacht gevestigd op het belang van donkere nachten voor het welzijn van mens en natuur.

Mag het licht uit?
Nederland wordt steeds lichter en steeds meer mensen en dieren ondervinden daar hinder van. In het belang van de sociale veiligheid en de verkeersveiligheid is goede verlichting een noodzaak. Veel verlichting is echter ook onnodig. Waarom moeten reclamemasten de hele nacht branden? Is het nodig gebouwen de hele nacht aan te stralen met felle lampen? Kan tuinverlichting niet wat minder vaak en minder lang branden?

De Nacht van de nacht wordt georganiseerd om het publiek te informeren over de schoonheid van een donkerdere nacht zodat men bewust wordt van onnodige lichthinder en energieverspilling.

Wat doet de gemeente?
In de nacht van 24 op 25 oktober 2020 doven wij de aanstraalverlichting en grondspots in de gemeente. Voor de langere termijn werken wij aan beleid om onze straten slimmer en zuiniger te gaan verlichten zonder dat de veiligheid en de sfeer in het geding komt.

Wat kunt u doen?
Door op zaterdag 24 oktober eventuele tuin- of gevelverlichting niet in te schakelen, helpt u mee Horst aan de Maas één nacht donkerder te maken. Misschien wel voor één nacht de donkerste gemeente van Nederland.