Horst24

Kostenstijging afval: de vervuiler betaalt

De gemeenteraad van de gemeente Horst aan de Maas heeft in juni het college de opdracht gegeven om met voorstellen te komen om de afvalbegroting volledig kostendekkend te krijgen. Uitgangspunten die de Raad heeft gesteld zijn: de vervuiler betaalt en het hoge servicelevel moet overeind blijven.

Afvalbegroting
Tijdens de behandeling van de begroting 2020 in november 2019 is de financiële uitdaging voor de afvalbegroting gepresenteerd. Om de lastenstijging te spreiden is de stijging van de afvalstoffenheffing over twee jaar verspreid, waarvan ongeveer € 15 voor komend jaar. Desondanks blijft er een tekort op de afvalbegroting van 2021 van € 470.000. Een tekort op de begroting waar vrijwel alle gemeenten mee te maken hebben.

Het college heeft de volgende voorstellen om enkele afvalstromen meer kostendekkend te maken met als uitgangspunt ‘de vervuiler betaalt’. Het tarief voor de restafvalzak wordt verhoogd van € 1,20 naar € 1,70 per zak. Het ophalen van grof huisvuil gebeurt niet meer gratis. Hiervoor wordt een bedrag van € 45 per aanbieding gevraagd. Matrassen ophalen gaat voortaan €40 per matras kosten. En het ophalen van bouw en sloopafval, puin, asbest en tuinafval wordt kostendekkend gemaakt. In deze gevallen betaalt dus de vervuiler én hoeven we de afvalstoffenheffing niet meer te verhogen dan wat afgesproken is in 2019.

Service
Het hoge service niveau dat de gemeente de inwoners biedt en dat door de inwoners wordt gewaardeerd, blijft gehandhaafd. Er wijzigt niets aan de frequentie waarin we de diverse afvalstromen ophalen. “We blijven daarmee koploper in service, koploper in afval scheiden én we verwachten dat we met de nieuwe afvaltarieven onder het gemiddelde blijven van alle Limburgse gemeente met betrekking tot de hoogte van de afvalstoffenheffing” aldus de gemeente.