Horst24

Detailhandel Horst aan de Maas scoort goed op Limburgse ranglijst

Uit onderzoek van de provincie Limburg naar winkelvoorzieningen blijkt dat de gemeente Horst aan de Maas positief naar voren komt. Horst aan de Maas scoort als totale gemeente zelfs de tweede plaats van alle winkelgebieden in Limburg met een 8. Het centrum van Sevenum scoort, na winkelcentrum Makado Beek, het hoogste rapportcijfer van Limburg, namelijk een 8,2.

Detailhandel Horst aan de Maas scoort goed

Wethouder Tegels: “Dit is een heel mooi compliment naar de ondernemers van onder andere Sevenum. De saamhorigheid en de daadkracht van deze ondernemers wordt beloond met een geweldig mooi rapportcijfer. Door de goede samenwerking van de winkeliers in de drie winkelcentra van Horst aan de Maas maken zij de gemeente Horst aan de Maas aantrekkelijk voor consumenten en toeristen uit onze gemeente maar zeker ook daarbuiten.

Als blijk van waardering voor alle ondernemers die, ieder op zijn of haar eigen manier, hebben bijgedragen aan deze prestatie in dit koopstromenonderzoek heeft wethouder Tegels een taart aan het bestuur van Ondernemers Club Sevenum (OCS) overhandigd.

Koopstromenonderzoek
Het koopstromenonderzoek is bedoeld om het ruimtelijk koopgedrag in kaart te brengen in Limburg. Hierbij wordt voor een bepaalde periode gedetailleerd ingegaan op het aankoopgedrag van goederen. Als we specifiek inzoomen op Horst aan de Maas zien we dat onze gemeente goed uit het onderzoek naar voren komt. Hierbij kunnen de volgende zaken worden opgemerkt. Op toeristisch gebied scoort de gemeente uitstekend. Horst aan de Maas haalt na Maastricht de meeste toeristische bestedingen binnen, namelijk bijna €13 miljoen.

Veel besteed
Het onderzoek wijst ook uit dat in Horst centrum door de consument veel besteed wordt. In de ranglijst staat Horst centrum op de 15e plaats van alle winkelcentra in Limburg. Ze doen, als relatief klein centrum, niet onder voor de grote winkelcentra in de steden. Een belangrijk deel (87%) van deze bestedingen komt uit onze eigen gemeente. Horst centrum trekt ook relatief veel publiek aan van buiten de gemeente. Interchalet scoort ook goed op de lijst. Zij staat op de 12e plek van locaties voor doelgerichte aankopen (tuin, elektronica, doe-het-zelf, wonen). Samen met Trefcenter Venlo trekt Interchalet in Noord- Limburg de meeste bestedingen van buiten de regio.

Consumentengedrag
De detailhandel is volop in beweging. Consumentengedrag verandert en online winkelen heeft inmiddels een belangrijk aandeel in de consumentbestedingen en blijft groeien. De traditionele winkelcentra doen er alles aan om aantrekkelijk te blijven voor het winkelend publiek door zich steeds weer aan te passen aan alle ontwikkelingen. De provincie Limburg wil mede ter ondersteuning van de beleidsvorming regelmatig de thermometer in de Limburgse winkelgebieden steken met een periodiek koopstromenonderzoek. De informatie uit het koopstromenonderzoek kan gemeenten helpen bij het versterken van het aanbod en van de centrumvoorzieningen.

Het koopstromen onderzoek Limburg 2019, dat in de zomer van 2020 is verschenen geeft een actueel beeld van de winkelcentra in de hele provincie Limburg. De eerstvolgende actualisatie staat gepland in 2022. De resultaten van het onderzoek zijn terug te vinden op www.ksol2019.nl.

Lees hier het volledige onderzoek: HOOFDRAPPORT-KSOL2019

Foto: Wethouder Tegels feliciteert Ondernemers Club Sevenum met het geweldig resultaat: beste winkelcentra van Noord- en Midden Limburg.