Horst24

VIDEO | Afval: Hoe en wat? | Blad(korf)

De komende periode kun je op Horst24 een groot aantal artikelen lezen met het thema AFVAL. In samenwerking met de gemeente Horst aan de Maas geven we jou tips. We beginnen het eerste artikel over de bladkorven.

Bladkorven

Na een mooie nazomer laten de bomen en struiken hun bladeren weer vallen. De Buitendienst van Gemeente Horst aan de Maas is met meerdere ploegen op pad om blad te blad en op te ruimen in de openbare ruimte. Dorpen en wijken worden volgens een vaste route afgewerkt en zo komt alles aan de beurt.

In onze gemeente met 16 kerkdorpen staan zo’n 1250 bladkorven waarin fijn tuinafval kan worden verzameld. De meeste bladkorven hebben een inhoud van 2 m³, staan vast op een betonplaat en zijn bedoeld voor inwoners en niet voor bedrijven. In de bladkorf mag alleen fijn tuinafval zoals; blad, gras en takken kleiner dan 50cm. Bij overvolle bladkorven en lange takken raakt de bladkorf snel beschadigd doordat de takken in de mazen van de bladkorf blijven steken. Het leegmaken van de bladkorf lukt dan ook minder goed waardoor de bladkorf loskomt van de betonplaat of zelfs verschuift. Dus het vullen van een bladkorf vraagt ook de juiste medewerking van inwoners.

1250 bladkorven

400 kilo tuinafval per inwoner
In Horst aan de Maas staat weinig hoogbouw en staan juist veel woningen met een tuin. Hierdoor werd er in 2019 bijna 400 kilo tuinafval (fijn en grof) per inwoner ingezameld. Bij het wisselen van de seizoenen maken inwoners dan ook flink gebruik van de bladkorven en zijn ze eerder vol. Het is dan eventjes wachten op de volgende ronde. Alle bladkorven worden meerdere keren per week leeggemaakt door Kurstjens Recycling. Binnen de bebouwde kom ledigen ze 3 x per week en buiten de bebouwde kom 2 x per week. Als er veel tuinafval wordt aangeboden kan dit wel eens verschillen.

Gratis wegbrengen van tuinafval
Wist je dat inwoners grote hoeveelheden tuinafval ook iedere week gratis kunnen wegbrengen? Grof tuinafval zoals boomstronken of boomstammen, grote takken, grasmatten en grote hoeveelheden tuinafval horen niet in of naast de bladkorf. Dit kan iedere zaterdag aangeleverd worden bij Kurstjens Recycling (Horsterweg 66) in Grubbenvorst. Zij zijn dan open van 12.00 tot 16.00 uur. Zo ben je snel van het tuinafval af en zo kunnen jouw buren voor fijn tuinafval gebruik maken van de bladkorf.

Verwerkt tot compost of houtsnippers
Inwoners houden, in tegenstelling tot andere gemeenten, hun tuinafval en keukenafval apart. Tuinafval dat is ingezameld wordt verwerkt tot compost of houtsnippers als brandstof voor biomassaketels in de glastuinbouw. Deze ketels gebruiken de houtsnippers om kassen van energie te voorzien. Het is daarom van groot belang dat er geen ander afval bij het tuinafval komt. Denk aan hondenpoepzakjes, restafval, puin of bouw en sloopafval. Ook etensresten horen niet in de bladkorf thuis, dit trekt muizen en ratten aan.

Gratis compost
Tijdens de jaarlijkse Landelijke Compostdag kunnen inwoners, als dank voor het scheiden van dit afval, gratis compost ophalen. Zo maken we met z’n allen van afval een grondstof!

Grote partijen tuinafval
De gemeente biedt ook de mogelijkheid om grote partijen tuinafval en grof tuinafval tegen betaling bij jou aan huis op te halen. Je maakt eenvoudig een afspraak met het Klant Contact Centrum 077 477 9777