Horst24

Het jaar 2020 van | Bartlomiej Malys, pastoor in Meterik

Vandaag presenteren we het eerste interview van een serie bijzondere mensen die we onlangs gesproken hebben. Interviews met verschillende mensen, met verschillende achtergronden. Hoe hebben zij afgelopen jaar ervaren, wat deed Corona met ze en wat voor moois heeft het gebracht….

Bartlomiej Malys

Wie bent u? Wat doet u?
Ik ben Bartlomiej Malys, pastoor in Meterik, 56 jaar en geboren in Wroclaw, Polen.

We gaan even naar het begin van het jaar. Hoe bent u 2020 ingegaan?
Tot aan de Corona uitbraak was ik ook werkzaam in Venlo, de carnaval werd gevierd en dan heb ik altijd veel huisbezoeken. In februari gingen we op bedevaart naar Israël.

Een toen kwam Corona, welke impact heeft dat, zowel persoonlijk als zakelijk, gehad?
Er heerste veel onrust bij de parochianen, velen konden niet of moeilijk naar hun familie in Polen, de grenzen gingen dicht. Omdat er beperkingen kwamen in het aantal toegestane mensen in de kerk, kwamen er meer diensten, om zo een ieder de kans te geven om naar de kerk te komen. De kerk in Meterik kent immers een grote opkomst. In plaats van één dienst kwamen er drie. Corona is een moeilijke tijd en staat los van geloof en men kan er gewoonweg niks anders aan doen dan het beste ervan te maken.

Heeft deze periode ook iets moois gebracht en zo ja wat dan?
Corona brengt ook de mensen nader tot elkaar, men let wat meer op elkaar en zorgt beter voor elkaar. Door de huidige techniek zijn we in staat om mensen ook telefonisch, per e-mail of via beeldbellen te bereiken. Deze periode zorgt er ook voor dat mensen meer gaan nadenken, en ook toen scholen dicht gingen werden gezinnen nog hechter dan voorheen. De solidariteit laat zich zien.

Wat heb je gemist en waar kijkt u (weer) naar uit?
Dat de mensen elkaar zonder beperkingen kunnen zien en kunnen samenkomen.

Wat wilt u zelf eventueel nog kwijt?
Denk niet in beperkingen maar in mogelijkheden. Ook wil ik benadrukken dat de gemeenschap fijn omgaat met een ieder, van welke afkomst dan ook. Maak het thuis leuk en bid samen.