Horst24

Omroep Horst aan de Maas wordt weer vrijwilligersorganisatie

Omroep Horst aan de Maas keert terug naar een volledig op vrijwilligers draaiende organisatie. In 2019 is de omroep met financiële steun van de gemeente Horst aan de Maas gestart met een ambitieus businessplan, met de professionalisering van de omroep als basis. De professionalisering van de voormalige Omroep Reindonk die vorig jaar werd ingezet, bleekt toch te ambitieus.

Omroep Horst aan de Maas

Te optimistisch
“De erfenis van Omroep Reindonk viel tegen, het businessplan bleek te optimistisch en niet realistisch, samenwerking met andere nieuwspartners op korte termijn is onhaalbaar en door de coronacrisis kelderden de reclame-inkomsten en kon de organisatie nauwelijks normaal functioneren”, zegt voorzitter Leon Litjens van de Raad van Toezicht tegen 1Limburg. Er was dan ook ‘geen duurzaam perspectief’ om de afspraken na te komen die met de gemeente zijn gemaakt over geleverde kwaliteit.Evert Cuijpers stopt per 1 januari als directeur. In de eerste helft van komend jaar wordt de organisatie weer omgevormd naar een vrijwilligersomroep. Dat kan nog met de huidige middelen. Zodra dat is gebeurd, houdt ook de Raad van Toezicht op te bestaan. De gemeente is nog op zoek naar eventuele samenwerkingspartners waar Omroep Horst aan de Maas de krachten mee kan bundelen.

Vragen SP
Het bericht is aanleiding voor de SP-fractie in de gemeenteraad van Horst aan de Maas om vragen te stellen die de SP zo spoedig mogelijk beantwoord wil zien. De SP wil weten wanneer B&W op de hoogte was van dit nieuws en of B&W niet eerder – ook tussentijds – geïnformeerd is over de financiële situatie bij de omroep. Indien dat het geval is, wil de SP weten of B&W overwogen heeft de raad daarover te informeren en/of maatregelen te nemen die het tij bij de omroep zou doen keren. Indien dat niet het geval is, vraag de fractie wat de reden is voor het college om de zaak op z’n beloop te laten.

De SP wijst er in haar brief op dat de gemeente de omroep financieel met een behoorlijk bedrag steunt. Zij vraagt zich af of B&W – bij het indienen van het voorstel voor steun aan de omroep – voldoende onderzoek heeft gedaan naar de financiële situatie bij de omroep en of de conclusies uit dat onderzoek voldoende garantie bood om op basis daarvan tot een verantwoord voorstel te komen. Dat geldt te meer omdat de gemeente aan de omroep ook een lening heeft verstrekt. Gezien de kennelijk slechte financiële situatie bij de omroep vraagt de SP of de omroep (nog) in staat is de achtergestelde lening terug te betalen, en of Omroep Horst aan de Maas – ook als vrijwilligersorganisatie – nog wel voldoende overlevingskracht heeft. 

De SP vindt het ook vreemd dat de omroep niet in staat is gebleken nieuwspartners te vinden en dat tegelijkertijd wordt aangegeven dat de gemeente op zoek gaat naar “andere” nieuwspartners. De SP vraagt B&W op basis waarvan mag worden verondersteld dat de gemeente wel nieuwspartners kan vinden, waar de omroep daar zelf niet in is geslaagd.

’t Gasthoês
In een artikel op “Nieuws uit Horst aan de Maas” worden twijfels geuit over de mogelijkheid dat Omroep Horst aan de Maas zou kunnen verhuizen naar het ’t Gasthoês. Ook andere organisaties hebben al twijfels geuit over het wel of niet verhuizen naar ’t Gasthoês.  De SP vraagt het college van B&W wat de gevolgen kunnen zijn voor het totale financiële (exploitatie)plaatje van ’t Gasthoês indien de omroep en meerdere andere organisaties straks niet verhuizen naar ’t Gasthoês?

Tenslotte vraagt de SP het college van B&W wat deze ontwikkelingen betekenen voor de financiële steun die de gemeente heeft verleend. “Moeten we concluderen dat die steun in een bodemloze put is verdwenen? En zo ja, is het college dan voornemens de verantwoordelijken bij de omroep daartoe ter verantwoording te roepen, c.q. is het college voornemens om een nader onderzoek te doen naar de gang van zaken bij de omroep?”, aldus de SP in haar brief.