Horst24

Horster dames publiceren een hip, prachtig vormgegeven én nostalgisch kookboek

Nu de dagen korter worden en we gedwongen thuis zitten, hebben we de keuken opnieuw ontdekt. En doordat Kerst in aantocht is, zijn we massaal op zoek naar een geschikt cadeau. Wat is er dan passender dan een kookboek, een hip, prachtig vormgegeven én nostalgisch kookboek. Passend bij de tijd van het jaar. Het kookboek Het Culinair Geheugen staat vol authentieke voornamelijk Limburgse recepten.

Zo vind je er hét recept voor de vlaai van ‘os mam’ of voor de stoofpot zoals alleen ‘os grötmoder’ die kon maken. Maar ook de bereidingswijze voor ananasbavarois, rundertong, zaate kiep én de legendarische vleesschotel Horster Dreumel van Cox Wiel. En nog veel meer. Daarmee is het boek een aanrader voor de bedreven kok die zich wil bekwamen in likkebaardend lekkere gerechten van weleer. Maar, vanwege de duidelijke recepten en prachtige foto’s, juist ook voor de beginnende kok.

Horster dame

Waarom een kookboek met oude recepten? En hebben we niet al genoeg kookboeken? Het idee ontstond vier jaar geleden. Maar eerst even terug in de tijd, want de Horster dames Marjo en Stefania trekken al sinds hun kinderjaren samen op. Nadat Stefania in 1993 emigreerde, bleef ze het Limburgse met enige regelmaat bezoeken. Zo ook vier jaar geleden in een café in Horst. Toen Marjo het verdrietige nieuws vertelde van het overlijden van de moeder van een wederzijdse vriendin. Jammer ook dat het recept voor jachtschotel van die moeder nu voor altijd verloren was. “Gelukkig”, zo zei Marjo, “heb ik die van mijn moeder tijdig opschreven”.

Daarna sloeg als het ware de vlam in de pan en volgde een ware zoektocht naar oude Limburgse recepten. Eigen en andermans tantes, grootmoeders, vrienden, vrienden van vrienden en vage bekenden werden bevraagd. Velen droegen belangeloos bij met oude en soms zelfs zeer oude vooroorlogse handgeschreven kookschriftjes van grootmoeders en overgrootmoeders. De beschreven gerechten zijn dus niet overgenomen uit een ander kookboek, ook zijn ze niet gemoderniseerd of aangepast. Nee, ze zijn authentiek van grootmoeder zelf. En daarmee is het boek een ode geworden aan al die vrouwen (en enkele man) die Marjo en Stefania, maar in feite ons allemaal, zijn voorgegaan. Voor smeuïge anectodes, kijk op de website van Het Culinair Geheugen.

Over de auteurs
Kok en receptenverzamelaar van Het Culinair Geheugen is Marjo Hendriks. Marjo volgde de pedagogische opleidingen Huishoudkunde en Nederlands en naast haar baan bij de gemeente Venlo, geeft ze kookcursussen en kookworkshops. De fotograaf van het beeldmateriaal uit het boek en ontwerper/beheerder van de website is Stefania van Lieshout. Stefania reist, schrijft en fotografeert o.a. voor haar prijswinnende reisblog. Sinds 1993 vanuit het buitenland. Voorheen vanuit onder meer Syrië, Oman, Maleisië en het Russische eiland Sachalin, de afgelopen tien jaar vanuit Malaga, Spanje en inmiddels vanuit Cambridge, Engeland. Ze studeerde economie en psychologie.

Het boek is vanaf 30 november verkrijgbaar via de lokale boekhandel www.bol.com en www.kmuitgevers.nl

Het Culinair Geheugen Recepten uit grootmoeders keuken
Marjo Hendriks en Stefania van Lieshout
224 pagina’s, full colour, met veel foto’s
ISBN 978 90 75979 99 2
€ 24,50

omslag culinair geheugen def.indd