Horst24

Gemeenteraad stemt in met Kader voor het Opwekken voor Duurzame Elektriciteit

Horst aan de Maas heeft de ambitie om tot 2030 35% energie te besparen en 30% van de benodigde energie lokaal duurzaam op te wekken. De gemeenteraad stemde gisteravond tijdens de raadsvergadering in met de KODE waarmee de randvoorwaarden voor het realiseren van toekomstige lokale, duurzame energieprojecten (zonneweides en windturbines) worden vastgelegd.

Thijs Kuipers: ”Nu KODE is vastgesteld kunnen we verdere stappen zetten om daadwerkelijk te gaan realiseren. De gebiedsverkenner kan nu van start met de verkenning naar energielandschappen. Samen kijken naar wat waar en onder welke condities mogelijk is. We hebben de kaders dan wel opgesteld, de precieze invulling is aan de gemeenschap. Uit de verkenning en haalbaarheidsanalyse gaat blijken wat er daadwerkelijk mogelijk is. Het laatste woord is aan onze raad.

Om tot KODE te komen werden deze zomer inwoners en belanghebbenden gevraagd naar hun ideeën en meningen en is een landschapsanalyse uitgevoerd. De uitslag kreeg een vertaling in dit beleidsstuk met vier sporen om de ambitie te realiseren. De focus ligt op bronnen van duurzame elektriciteit die op dit moment technisch haalbaar, financieel betaalbaar en veilig zijn; zon en wind.

Nog even de vier sporen op een rij

Met de kaders in KODE gaan we aan de slag met de energietransitie die past binnen het landschap van Horst aan de Maas. De opbrengsten hiervan landen zoveel mogelijk in Horst aan de Maas bij inwoners die kunnen meeprofiteren.