Horst24

Tijdreis24 | St. Jansstraat Meterik (Garage Maashorst)

In deze rubriek nemen Jan van de Riet en Horst24 jullie mee terug in het verleden en bekijken we de karakteristieke gebouwen in Horst aan de Maas, hoe het vroeger was en hoe het er tegenwoordig uitziet. De komende tijd laten we een serie zien vanuit Meterik.

St. Jansstraat Meterik (Garage Maashorst)

Op de plek waar nu Garage Maashorst ligt, stond vroeger een Saksische boerderij, een langgeveltype, die op de oude kaarten vermeld staat als ‘Bomenhof’.
Op de boerderij woonde ‘Boëme Christiaen’ (Christiaen Dinghs) met zijn vrouw; ze hadden geen kinderen en adopteerden in 1908 twee kinderen van zijn overleden broer Jan Dinghs: Wim en Christien. Toen de adoptie-oom en tante stierven, erfden Wim en Christien de boerderij. Christien trouwde met Piet Smedts uit de Boekend en bleef op de boerderij wonen. Bewoners werden vroeger vaak vernoemd naar het huis, dus Piet Smedts werd in dit geval ‘Boëme Piet’.
De boerderij lag parallel aan de weg met de stal- en schuurdeuren naar de weg. De voordeur van het woonhuis lag aan de kopse kant.
De boerderij bestond uit een woonhuis, de stal en de schuur.
In 1967 werd de boerderij verkocht aan Siem van Veghel die er een autospuiterij in begon. Omstreeks 1970 is de boerderij door brand totaal verwoest.
Na de sloop is er een nieuw woonhuis met garage gebouwd, de tegenwoordige ‘Vakgarage Maashorst’.

Oude foto rond jaren 70

Bron: Heemkunde Meterik

Jan stelt zich even voor
Ik ben Jan van de Riet en woon sinds 1996 met mijn vrouw en 2 kinderen in Horst. In mijn vrije tijd ga ik graag op pad met mijn camera op zoek naar oude verlaten gebouwen en hun geschiedenis. Voor Horst24 maakt Jan reportages en gaat hij af en toe terug in de tijd met foto’s van vroeger en nu.