Horst24

Tussen wal en schip

Conceptstore ‘Kuif‘ zit met de handen in het haar, het bedrijf raakt tussen wal en schip.

KUIF is een conceptstore in het centrum van Horst aan de Maas en wordt gerund door Ellie Thijssen. KUIF bestaat uit een kapsalon, winkel en webshop. Ze verkopen kleding, sneakers, schoenen, lifestyleproducten, gifts en verschillende accessoires. Dit allemaal voor dames & heren.

Tussen wal en schip

Waar men normaal gesproken altijd geheimzinnig doet over financiën, ga ik dit nu dus absoluut niet doen. Ik zie geen andere uitweg dan mijn verhaal te vertellen. Het nieuws van de 2e lockdown kwam namelijk keihard binnen. Ik moest de dag erop mijn personeel inlichten dat hun loon van deze maand nog verdiend moest worden. Mijn buffer is wel op nu.

De coronamaatregelen hakken er natuurlijk bij iedereen hard in. De horeca is alweer voor een hele tijd gesloten en ook wij hebben voor een 2e keer de deuren moeten sluiten dit jaar. ‘Gelukkig’ heeft Nederland verschillende regelingen om ondernemers te ondersteunen. Of ja, dat is de gedachte. Want helaas, KUIF valt overal buiten de boot. “Maar je krijgt toch financiële steun?”, zeggen mensen om me heen. “Nee, ik krijg geen financiële steun, als groeiend bedrijf kan je geen aanspraak maken op steunmaatregelen”, moet ik dan elke keer zeggen.

De normaal sterke combinatie van de kapsalon met kledingzaak werkt ons nu dus keihard tegen. Tijdens de eerste lockdown heb ik een krediet kunnen afsluiten om alles overeind te houden. Daarna hebben we, omdat we vooruit wilden blijven kijken en geloven in ons concept, ontzettend hard gewerkt om de stap te kunnen en durven maken naar een groter pand. Vanwege deze groei, heb ik echter geen minimaal 20% omzetverlies gedraaid. Daartegenover staan grote investeringen en hogere lasten op alle gebieden, waar men niet naar kijkt. Als ondernemer ben ik gewend om flinke risico’s te nemen. Ik probeer daarbij te zorgen dat het centrum een leuke, gezellige winkel erbij heeft en zorg ik voor een boterham voor het personeel en mijn eigen gezin.

Ik heb alle begrip voor alle maatregelen die er getroffen worden om de verdere verspreiding van het virus te beperken. Tegelijkertijd weet ik me geen raad meer, want zo kan het bedrijf het niet overleven. Mijn team en ik hebben ons de blaren op de handen gewerkt om zo goed mogelijk te presteren dit jaar. Maar de boodschap van de KVK was dat we beter niets hadden kunnen doen om recht te hebben op financiële hulp. Het breekt mijn hart dat dit mijn bedrijf kan kosten en wat dit zou betekenen voor mijn team.

Omdat ik me niet kan voorstellen dat wij de enige zijn die hiermee te maken hebben, wil ik deze boodschap verspreiden en ben ik op zoek naar ondernemers in dezelfde situatie. Ik denk bijvoorbeeld aan ondernemers die pas dit jaar zijn begonnen, of andere bedrijven die groei-investeringen hebben gedaan. Het kan niet zijn dat de overheid onze bedrijven zo aan hun lot over laat. “Let’s Spread the Word” en laten we Den Haag wakker maken! Bel je vrienden uit de journalistiek of politiek.

Lees ook