Horst24

Politieke vragen over waterkwaliteit bij De Kasteelse Bossen

De fractie VVD Horst aan de Maas heeft kennisgenomen van het feit dat er blauwalg gesignaleerd is bij De Kasteelse Bossen in Horst.

Zij hebben daarom politieke vragen ingediend bij het college van B&W van de gemeente Horst aan de Maas. Het college heeft vier weken de tijd tot beantwoording van de vragen. De fractie adviseert daarnaast het college om waarschuwingsborden te plaatsen.

Ingediende vragen VVD-fractie

  1. Hoe lang bent u op de hoogte van deze situatie?
  2. Bent u het met ons eens dat een dergelijke situatie bijzonder is in deze periode van het jaar? Heeft u reeds onderzoek gedaan naar de oorzaak van de blauwalg? Wat kunnen we hiervan leren voor de toekomst? Indien er nog geen onderzoek is gedaan, gaat dit alsnog gebeuren? Zo niet, waarom niet?
  3. De blauwalg bevindt zich in het water én op het strand. Waarom heeft u ervoor gekozen géén waarschuwingsborden op locatie rondom het water te plaatsen?
  4. Wat betekent dit voor de overloop naar de visvijver en de Molenbeek?
  5. Welke acties zijn en/of worden ondernomen om de blauwalg aan te pakken?
  6. Wat zijn de effecten op de flora en fauna? Welke gevolgen zijn er nog te verwachten? Kunnen wij verwachten dat de waterkwaliteit in orde is voor het begin van het zwemseizoen 2021?
  7. Hoe vaak word de waterkwaliteit per jaar gecontroleerd? Wat doet u preventief om blauwalg te voorkomen?
  8. Welke communicatie heeft er plaatsgevonden? Hoe worden mensen gewaarschuwd die zich in de buurt van de locatie bevinden?
  9. Zijn er al klachten binnengekomen naar aanleiding van mensen en/of dieren die in aanraking zijn geweest met de blauwalg?