Horst24

Tijdreis24: Pastoor Notermanstraat Meterik (Klooster)

In deze rubriek nemen Jan van de Riet en Horst24 jullie mee terug in het verleden en bekijken we de karakteristieke gebouwen in Horst aan de Maas, hoe het vroeger was en hoe het er tegenwoordig uitziet. De komende tijd laten we een serie zien vanuit Meterik.

Pastoor Notermanstraat (Klooster)

Vroeger was het minder druk in de huidige Past. Notermansstraat als de kinderen naar school gingen. De Pastoor Notermanstraat was nog een zandpad en het klooster stond aan de rand van het dorp. Het St. Theresiaklooster is gebouwd in 1925 naar ontwerp van de Heerlense architect Heijnen en fungeerde in eerste instantie als meisjes- en bewaarschool.  Er was zelfs een tijd een modevakschool een erkend soort onderwijs met een regionaal karakter en er kwamen leerlingen uit alle omliggende dorpen. Later werden in een deel van het kloosters woningen gerealiseerd. Tegenwoordig gaat het er in die straat heel anders aan toe. Er is een complete wijk rondom het klooster ontstaan en in 2018 is gestart met de restauratie en herbestemming van een deel van het St. Theresiaklooster.

Bron: Heemkunde Meterik

Jan stelt zich even voor
Ik ben Jan van de Riet en woon sinds 1996 met mijn vrouw en 2 kinderen in Horst. In mijn vrije tijd ga ik graag op pad met mijn camera op zoek naar oude verlaten gebouwen en hun geschiedenis. Voor Horst24 maakt Jan reportages en gaat hij af en toe terug in de tijd met foto’s van vroeger en nu.