Horst24

Tijdreis24 | Schadijkerweg Meterik (Molen)

In deze rubriek nemen Jan van de Riet en Horst24 jullie mee terug in het verleden en bekijken we de karakteristieke gebouwen in Horst aan de Maas, hoe het vroeger was en hoe het er tegenwoordig uitziet. De komende tijd laten we een serie zien vanuit Meterik.

Schadijkerweg. (Molen)

De molen ‘Eendracht Maakt Macht’, die in 1899 in Meterik werd gebouwd, heeft van 1798 tot 1898 in Zuid Holland bij de Nieuwkoopse Droogmakerij gedraaid als poldermolen.De naam ‘Eendracht Maakt Macht’ is erg toepasselijk. Toen de Meterikse gemeenschap rond 1890 een eigen kerk in het dorp wilde, was er de nodige tegenwerking van het gemeentebestuur van Horst, van de Deken en ook van de bisschop. Uiteindelijk mocht de kerk worden gebouwd op voorwaarde dat men zelf zou zorgen voor het onderhoud ervan en de daaraan verbonden rector. Om dit te bekostigen, kocht men een windmolen om veevoer te malen voor de boeren. Voor de exploitatie ervan werd een Cooperatie opgericht en met de opbrengst werd zowel de kerk als de rector onderhouden.

In januari 1900 werd er voor het eerst gemalen. In 1944, na de bevrijding, werd de LLTB afdeling Meterik eigenaar van de molen. In 1952 onderging de molen een grote opknapbeurt. Ongeveer acht jaar later werd de molen overbodig door modernere maalmethoden. De deuren werden gesloten. Omdat stilstand uiteindelijk tot verval leidt, besloot de gemeente Horst in 1976 de molen over te nemen. Vanaf 1994 is het beheer van de molen in handen van de stichting Molen Eendracht Maakt Macht. Sinds de renovatie zijn er vrijwillig molenaars die de ‘Eendracht Maakt Macht’ regelmatig laten draaien.

Bron: Heemkunde Meterik

Jan stelt zich even voor
Ik ben Jan van de Riet en woon sinds 1996 met mijn vrouw en 2 kinderen in Horst. In mijn vrije tijd ga ik graag op pad met mijn camera op zoek naar oude verlaten gebouwen en hun geschiedenis. Voor Horst24 maakt Jan reportages en gaat hij af en toe terug in de tijd met foto’s van vroeger en nu.