Horst24

Het jaar 2020 van | Ryan Palmen, burgemeester Horst aan de Maas

Vandaag presenteren we weer een interview van een serie bijzondere mensen die we onlangs gesproken hebben. Interviews met verschillende mensen, met verschillende achtergronden. Hoe hebben zij afgelopen jaar ervaren, wat deed Corona met ze en wat voor moois heeft het gebracht…

Ryan Palmen

Wie ben jij? Wat doe je? (Vertel wat over jezelf)
Ik ben Ryan Palmen, burgemeester van Horst aan de Maas.

We gaan even naar het begin van het jaar. Hoe ben jij 2020 ingegaan?
Positief! We stonden er economisch goed voor, hadden de sociaal-maatschappelijke en ruimtelijke uitdagingen goed in beeld en/of op de rit en keken vol optimisme en energie het jaar in!

En toen kwam Corona; welke impact heeft dat op jou – zowel persoonlijk als zakelijk – gehad?
Zakelijk betekende corona opeens een hele andere focus. De dag van vandaag managen werd belangrijker dan vooruit kijken. Heel veel micromanagement. Rolverschuiving. Een legere agenda maar meer te doen. Persoonlijk zijn mijn gezin en ik gezond gebleven, maar heeft corona daar natuurlijk ook impact gehad. Thuis werken, thuis leren en het gevoel van minder vrijheid ervaren. Ik denk dat dat herkenbaar is voor heel veel mensen.

Heeft deze periode ook iets moois gebracht en zo ja wat dan?
In deze periode heb ik wel heel veel initiatieven van mensen gezien om iets voor anderen te kunnen betekenen. Meer nog dan daarvoor. Dat is heel mooi. Ook zie ik een enorme stap in de digitalisatie die eerst nog met “kan niet” of “moeten we eerst goed naar kijken” werd geremd. Onder druk is een boel vloeibaar geworden…

Wat heb je gemist, waar kijk je (weer) erg naar uit?
Mensen. Even een hapje gaan eten. Iets gaan drinken. Evenementen. Carnavalsprinsen en alles wat daar bij hoort. En de focus weer kunnen leggen op komend jaar in plaats van op de komende dagen. Ik kijk ernaar uit dat we weer volle terrassen zien. Dat we gewoon weer kunnen afspreken om iets te gaan drinken. Dat we naar de bioscoop kunnen. Dat we ons verheugen op het organiseren of het bezoeken van een evenement. Dat we elkaar weer een hand geven. Of een schouder. Dat we samen kunnen vieren of elkaar bij kunnen staan als we moeten rouwen.

Wat wil je zelf eventueel nog kwijt?
Dat ik trots ben op hoe Horst aan de Maas met deze tijd om gaat. Of het nou mensen in onze verzorgingstehuizen zijn die er het beste van maken. Of het nou vrijwilligers zijn die een andere manier vinden om met elkaar iets te kunnen doen. Of het nou ondernemers zijn die al hun contacten en creativiteit aanboren om het hoofd boven water te houden of het werk toch gedaan te krijgen. Of het nou de jongeren zijn, die over het algemeen hun natuurlijke behoeftes aan contact en ontspanning behoorlijk goed kunnen inpassen in deze tijd en maatregelen. Ik wens iedereen een gelukkig, gezond en voorspoedig 2021 toe, hoop dat we het goede kunnen behouden en alle ellende of verdriet achter ons kunnen laten.