Horst24

Tijdreis24 | Crommentuynstraat Meterik

In deze rubriek nemen Jan van de Riet en Horst24 jullie mee terug in het verleden en bekijken we de karakteristieke gebouwen in Horst aan de Maas, hoe het vroeger was en hoe het er tegenwoordig uitziet. De komende tijd laten we een serie zien vanuit Meterik.

Crommentuynstraat

Deze straat loopt dwars door het dorp heeft een lange geschiedenis. De huidige Crommentuynstraat die toen nog Meteriksebaan heette begint vanaf de kerk en loopt door tot aan de bergsteeg. Aan deze centrale weg liggen sinds vroeger al vele bedrijven zoals: De oude smid ( fam. Vd Munckhof ) Smitte Grad had hier een smidse en werd later overgenomen door zijn zoon Smitte Jeu In het oude pand was vroeger een cafe aan de straatzijde en achterin was de werkplaats. Later na is het cafe verbouwd tot een ijzerwarenwinkel. In 1959 is het oude pand afgebroken voor het huidige pand.

de Alde Bekker (fam. Tacken ) Het gebouw Den Alde Bekker heeft sinds begin 1800 diverse functies gehad. In het begin een agrarische functie. Maar al snel kwam er een sociaal economische invulling bij. Zoals een café bakkerij. Verder heeft het gebouw een plaats op de gemeentelijke monumentenlijst gekregen als dorpsgezicht. In 1948 werd het woonhuis, winkel en magazijnen, mede als gevolg van de provisorisch opgeknapte oorlogsschade volledig verbouwd en gemoderniseerd. In 1950 werd de bakkerij vergroot door de bij ruimten bij de eigenlijke bakkerij te voegen.

Cafe Kleuskens (fam Kleuskens) Vanaf 1931 ligt in het centrum van Meterik Café Kleuskens.
Oprichter Theo Driessen ( Dooren Thei) was als slager actief in Meterik en omstreken. Zoals op veel plaatsen in die tijd,had men in het zelfde pand ook een café.
Rond 1950 namen dochter Trina Driessen en haar man Sjeng Kleuskens het café over.
Zoon Theo Driessen verzorgde de slagerij, die nog steeds langs het café gevestigd was in die tijd.

Oude foto medio jaren 60

Bron: Heemkunde Meterik

Jan stelt zich even voor
Ik ben Jan van de Riet en woon sinds 1996 met mijn vrouw en 2 kinderen in Horst. In mijn vrije tijd ga ik graag op pad met mijn camera op zoek naar oude verlaten gebouwen en hun geschiedenis. Voor Horst24 maakt Jan reportages en gaat hij af en toe terug in de tijd met foto’s van vroeger en nu.