Horst24

Tijdreis24 | St Jansstraat-kerkplein Meterik

In deze rubriek nemen Jan van de Riet en Horst24 jullie mee terug in het verleden en bekijken we de karakteristieke gebouwen in Horst aan de Maas, hoe het vroeger was en hoe het er tegenwoordig uitziet. De komende tijd laten we een serie zien vanuit Meterik.

St Jansstraat-kerkplein

Oude foto 1954

Eind 19e eeuw hadden de Meterikse boeren de wens om een eigen kapel te bouwen. Er was veel protest, vooral de toenmalige pastoor en koster van Horst waren tegen.  Meterik werd in de tijd namelijk De Boterpot van Horst genoemd, vanwege het vele geld dat de parochianen aan de Horster kerk gaven.

Wanneer ze een eigen kerk zouden hebben, liep de Horster kerk veel offergeld mis. Ondanks alles kon toch op 1 Mei 1899de eerste steen voor de kapel worden gelegd. Het geld voor de bouw was bij elkaar verzameld door de winst van de eveneens in dat jaar gebouwde Korenmolen

In 1900 was de kapel gereed, maar pas in 1904 kreeg het dorp de eerste rector; Rector de Fauwe Het dorp groeide, en in 1923 werd de kapel te klein. De kapel werd vergroot en voorzien van een toren. In november 1942 werden de drie luidklokken door de Duitsers gestolen, en op 22 november 1944werd de kerk door hen opgeblazen. Het hele gebouw werd daarbij verwoest. In 1946 werd begonnen met de herbouw van de kerk. Deze werd wederom in oude stijl herbouwd.

Tegenwoordig worden er regelmatig Poolse missen in de kerk gehouden. Rondom het plein bij de kerk zijn nog enkele karakteristieke, beeldbepalende en waardevolle panden bewaard gebleven. Oude Bondzaal (3 vrouwen) Dit deel van het dorp is dan ook aangewezen als beschermd dorpsgezicht.

Bron: Heemkunde Meterik

Jan stelt zich even voor
Ik ben Jan van de Riet en woon sinds 1996 met mijn vrouw en 2 kinderen in Horst. In mijn vrije tijd ga ik graag op pad met mijn camera op zoek naar oude verlaten gebouwen en hun geschiedenis. Voor Horst24 maakt Jan reportages en gaat hij af en toe terug in de tijd met foto’s van vroeger en nu.