Horst24

Steunmaatregelen van de gemeente voor inwoners en ondernemers

De gemeente Horst aan de Maas heeft steunmaatregelen genomen voor inwoners en ondernemers, maar wil ook maatwerk leveren aan verenigingen, stichtingen en gesubsidieerde instellingen. De maatregelen zijn erop gericht hen te helpen om te gaan met de gevolgen van het coronavirus. Het is een lokale aanvulling op de tijdelijke landelijke regelingen voor banen en economie.

Zelfstandige ondernemers
Zelfstandig ondernemers kunnen bij de gemeente terecht voor extra ondersteuning, op basis van de tijdelijk regeling van het Rijk (Tozo). Alle zelfstandig ondernemers die in de Tozo een lening zijn aangegaan of nog aangaan, hoeven pas per 1 juli 2021 te starten met terugbetalen. Daarnaast wordt tot 1 juli de renteopbouw op deze leningen stopgezet. De aflossingstermijn wordt verlengd, van 3 naar 3,5 jaar.

Snelle betaling
De gemeente betaalt facturen van bedrijven waar mogelijk nog sneller dan de bestaande ‘binnen 14 dagen’- norm. Met die norm behoorde de gemeente overigens al tot de 10 snelst betalende gemeenten van Nederland.

Uitstel van betaling
Inwoners en bedrijven kunnen uitstel van betaling of een andere betalingsregeling aanvragen voor het betalen van de gemeentelijke belastingen. De gemeente levert maatwerk. Let op: automatische incasso’s lopen gewoon door!

Verenigingenloket
De gemeente heeft geïnventariseerd waar verenigingen en stichtingen tegenaan lopen en bekijkt hoe zij hen met maatwerk tegemoet kunnen komen. Verenigingen die in problemen komen, kunnen zich melden bij het verenigingenloket.

Geen Precariobelasting
De gemeente legt geen aanslagen precariobelasting op voor de tijdsduur dat de terrassen als gevolg van de coronamaatregelen gesloten zijn.

Ondernemersloket
De gemeente heeft op haar website een ondernemersloket ingericht. Hier vinden ondernemers in één oogopslag informatie over de landelijke en lokale regelingen of waar ze daar meer informatie over kunnen krijgen.

Aanjaagfonds
Het aanjaagfonds is een stimuleringsfonds waarop de (toekomstig) ondernemers en overige partijen in de winkelcentra van Sevenum, Grubbenvorst en Horst een beroep kunnen doen, om te investeren in de winkelpanden of om nieuwe activiteiten op te pakken.

Kwetsbare inwoners
Samen met de sociaal werkbedrijf NLW zorgt de gemeente Horst aan de Maas dat kwetsbare inwoners een plek hebben om te kunnen blijven werken en sociale contacten hebben.

Geen subsidie terugvordering
De gemeente heeft besloten om geen subsidie terug te vorderen van gesubsidieerde bedrijven of instellingen.

Telefonisch loket
De gemeente heeft een telefonisch loket ingericht voor vragen over de steunmaatregelen: 077- 4779 777.

Meer informatie vind je op www.horstaandemaas.nl.