Rijkswaterstaat roept weggebruikers op om vanaf zaterdagavond niet de weg op te gaan. Vanaf middernacht is er voor het hele land code rood van kracht voor sneeuw in combinatie met harde wind. Dit kan leiden tot zeer gevaarlijke rijomstandigheden, in de vorm van sneeuwduinen, slecht zicht en gladheid.
Code rood
Het KNMI verwacht dat de sneeuwval in het zuiden begint, waarbij in delen van Noord-Brabant en Limburg grote kans op ijzel is. Komende nacht en zondag overdag breidt de sneeuw zich noordwaarts uit over de rest van het land. Door een stevige oostenwind is er sprake van een sneeuwjacht. Hierdoor kunnen er sneeuwduinen ontstaan die voor het verkeer gevaarlijke situaties opleveren. Bovendien is het zicht in de sneeuw slecht, en is het voor het gevoel snijdend koud. De meeste wind staat in de noordelijke helft van het land. In de noordelijke kustgebieden en boven het IJsselmeer komen zware windstoten voor. Rijkswaterstaat is goed voorbereid en begint tijdig met strooien. Naast 546 strooiwagens met sneeuwschuiver en 350 losse sneeuwschuivers staan ook drie speciale calamiteitenmachines op strategische plaatsen in het land klaar. Ze komen in actie te komen om eventuele ijsplaten te bestrijden. Deze machines spuiten onder hoge druk een warme zoutoplossing op het ijs en gaan zo de gladheid te lijf.
Snellere berging
Vanwege de extreme weersomstandigheden is vanaf het moment dat code rood ingaat ook het extreem weer-protocol van Rijkswaterstaat van kracht. Dit houdt in dat we automobilisten met pech zo snel mogelijk van de weg halen en naar een verzorgingsplaats met faciliteiten brengen. Dit doen ze uit veiligheidsoverwegingen voor gestrande weggebruikers, zodat zij in de kou niet langer dan noodzakelijk achter de vangrail hoeven te staan. Daarnaast moet de weg vrij zijn om sneeuwschuivers de ruimte te geven de sneeuw via de vluchtstrook aan de kant te schuiven.
Ook neemt Rijkswaterstaat extra maatregelen door inzet van extra weginspecteurs en extra mankracht in de verkeerscentrales.
Advies
Ondanks alle inspanningen van Rijkswaterstaat kan gladheid niet worden voorkomen. We hebben de komende dagen te maken met zeer strenge winterse omstandigheden. Daarom is het advies de weg niet op te gaan.
Weggebruikers die toch de weg op moeten, krijgen te maken met zeer gevaarlijke rijomstandigheden. Houdt daarom de weersverwachting en de verkeersinformatie nauwlettend in de gaten en pas je rijstijl aan door:
- De snelheid aan de omstandigheden aan te passen;
- Voldoende afstand te houden;
- Zo min mogelijk van rijstrook te wisselen;
- Niet abrupt te remmen;
- En rekening te houden met een langere reistijd.
Kom je een strooiwagen of sneeuwschuiver tegen, geef hen de ruimte om de weg sneeuwvrij te maken. Ze zijn er voor uw veiligheid.
Volg de strooiwagens live
De actuele situatie op de weg is te volgen op het Twitteraccount @RWSverkeersinfo. Op de website www.rijkswaterstaatstrooit.nl laten ze samen met het KNMI zien waar de strooiwagens rijden en waar de afgelopen 6 uur gestrooid is. Ook is op de site zichtbaar hoeveel zout er is gestrooid.