Horst24

Behoud de Parel roept Limburgse gemeenten op Intensieve Veehouderijen te controleren op milieueisen

Vereniging Behoud de Parel heeft aan alle gemeenten in Limburg een brandbrief geschreven om hen te wijzen op de verplichting van vergunningverleners om per 21 februari 2021 alle vergunningen van intensieve veehouderijen met de omvang van een IPPC-bedrijf te controleren en actualiseren. Per deze datum dient in de vergunningen opgenomen te zijn dat elke stal en activiteit voldoet aan de BBT-eisen (BBT = Best Beschikbare Technieken). Geen enkel bedrijfsonderdeel is hiervan uitgesloten. In feite hadden deze voorzieningen al gerealiseerd moeten zijn, aldus Behoud de Parel in haar brief.

Behoud de Parel stuurt de brief aan alle gemeenten nadat zij een reactie kreeg van de provincie Limburg op een eerdere brief met het verzoek aan de provincie om te controleren of voldaan werd aan de milieueisen. In de reactie van Gedeputeerde Staten van Limburg geeft GS aan dat de provincie niet bevoegd is om op te treden bij IPPC-veehouderijen waarvoor de gemeenten verantwoordelijk zijn. De provincie ziet het niet als haar taak om de gemeenten te wijzen op haar plichten in deze. Reden voor Behoud de Parel om dan maar zélf de gemeenten op hun plicht te wijzen.

Brief aan alle gemeenten in de provincie Limburg
In de brief aan de Limburgse gemeenten wijst Behoud de Parel de gemeenten op hun verplichtingen met betrekking tot de controle op het toepassen van BBT in de Intensieve Veehouderijen en verwijst daarbij naar de reactie van Gedeputeerde Staten van Limburg. Behoud de Parel bevreemdt het dat de provincie stelt dat het niet haar bevoegdheid is om gemeenten te wijzen op de verplichtingen van gemeenten. Verder wijst de vereniging er op dat provincie en de gemeente Horst aan de Maas zélf al te kort schieten in hun plicht te controleren, wat de vereniging verwonderlijk vindt, omdat zowel provincie als de gemeente Horst aan de Maas zich laten voorstaan op hun agrarische karakter en er naar streven “de gezondste regio” te worden vóór 2026.

Limburg en gemeente Horst aan de Maas schieten te kort in uitvoeren verplichting IV te controleren
In de brief van Gedeputeerde Staten van Limburg van 4 februari 2021 op de brief van Behoud de Parel van 4 december over de verplichting tot controle op de toepassing van BBT in de Intensieve Veehouderij schrijft het college dat ze de “actualisatietermijn” van uiterlijk 21 februari 2021 – die wettelijk voorgeschreven is – niet gaat halen. GS denkt pas uiterlijk in het derde kwartaal van 2021 aan de verplichting te voldoen!

Vereniging Behoud de Parel noemt de houding van de gemeente Horst aan de Maas en de provincie bij het uitvoeren van haar verplichting om de bevolking en het milieu te beschermen tegen de uitstoot van schadelijke stoffen te beschermen, laakbaar. “Provincie en gemeenten ontlopen hun verantwoordelijkheid, schieten zwaar te kort en dat leidt tot een voortdurende belasting van het woon- en leefklimaat van burgers en de natuur”, aldus de vereniging.