Horst24

Seminar initiatiefgroep ‘Gezicht Naar De Maas’ Grubbenvorst

Op donderdag 4 maart aanstaande zal vanaf 19.00 uur een seminar plaatsvinden omtrent de plannen, actuele situatie en verdere ontwikkelingen van het project “Gezicht naar de Maas”. Onderwerpen zijn onder anderen wonen, recreatie en natuur.

‘Gezicht Naar De Maas’ Grubbenvorst

Vier jaar geleden is de aftrap geweest van een denkproces van Grubbenvorst “Gezicht naar de Maas” met als doelstelling om de noodzakelijke landschappelijke aanpassingen in het kader van de hoogwaterbeveiliging aan te grijpen om de aantrekkelijkheid van de regio Noord Limburg en in het bijzonder Grubbenvorst in Horst aan de Maas te vergroten. Doelstelling van de regio is om de toeristische inkomsten van 0,8 mrd op te schroeven naar > 1 mrd.

Deze ambitie biedt kansen voor wonen, werken, verblijven, ontspannen en recreëren in de regio en verhoogt de aantrekkelijkheid van dit deel van de provincie dat zich hiermee langdurig kan onderscheiden en meten met de gebieden ten zuiden en ten noorden hiervan die al veel meer verbinding hebben met de natuurlijke mogelijkheden die de Maas in haar directe nabijheid biedt.
Het seminar op donderdagavond 4 maart aanstaande is het vervolg op de eerdere drie aftrapbijeenkomsten waaraan een groot deel van de inwoners en verenigingen van Grubbenvorst en andere belanghebbenden, belangstellenden en stakeholders actief hebben meegedaan. Na het ophalen van wensen, ideeën en denkrichtingen is er de afgelopen tijd hard gewerkt aan het uitwerken van deze input en ideeën.

Ten behoeve van deze uitwerking hebben met name heel erg veel gesprekken plaatsgevonden met partijen die betrokken dienen te worden in dit proces en die daar nu, of later een belang in of bij hebben. In 2020 heeft de initiatiefgroep zich voorgenomen om een terugblik te geven op de ondernomen stappen en de resultaten en bevindingen die hieruit naar voren zijn gekomen. Als gevolg van corona heeft deze terugkoppeling nog niet plaatsgevonden en is een en ander uitgesteld.

Nu het onderwerp echter weer nadrukkelijk her en der op de agenda komt en er beweging in het proces lijkt te komen acht de initiatiefgroep het niet wenselijk deze terugkoppeling nog verder naar de toekomst te verschuiven en is het idee geboren om hiervoor tussentijds een webinar te organiseren. Het webinar staat open voor alle inwoners en verenigingen in Grubbenvorst, maar zeker ook voor alle andere belangstellenden, belanghebbenden en overige geïnteresseerden. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden middels het emailadres gezichtnaardemaas@kragten.nl.

Aan de hand van hun emailadres of gsm-nummer krijgen ze een link toegezonden. Tijdens het webinar wordt teruggeblikt op de input die in het verleden opgehaald is, worden de stappen die sindsdien gezet zijn toegelicht, wordt de huidige stand van zaken ten aanzien van het project “Gezicht naar de Maas” toegelicht en wordt vooruitgeblikt naar het vervolg van het ontwikkelingsproces. Doel is naast het informeren van alle deelnemers ook het valideren van de ontstane denkrichting en de weg naar de toekomst. Tenslotte zou het mooi zijn als, vanwege het tot nu toe bereikte resultaat en de unieke plannen voor de toekomst het draagvlak onder de inwoners en de participatie van de verschillende deelnemers vergroot, verstevigd en verder vormgegeven kan worden. Het is en blijft een groots en uniek project dat Grubbenvorst en deze mooie regio op de kaart kan zetten.

Samen wil de initiatiefgroep na de zomer van 2021 met elkaar in gesprek voor het verdere vervolg, mits de huidige beperkingen dat tegen die tijd toelaten.