Vanaf 3 november tot 27 november 2020 vinden in de omgeving van Sevenum richting Grubbenvorst, in de gemeente Horst aan de Maas, werkzaamheden plaats in de ondergrond. Doel van het onderzoek is om de ondergrond beter in beeld te brengen, zodat er nader onderzoek mogelijk is naar aardwarmte.
Aardwarmte
Aardwarmte is een duurzame energiebron met een veel lagere uitstoot van stikstof. Bewoners en bedrijven in de directe omgeving ontvangen een brief over de werkzaamheden van SCAN.
Onderzoek aardwarmte
Gedurende dit onderzoek worden er op bepaalde plekken gaten in de grond gemaakt. Door geluidsgolven in de ondergrond te brengen worden zo de dikte en ligging van de onderliggende aardlagen in kaart gebracht. Dit heet seismisch onderzoek en is een onderdeel van de landelijke Seismische Campagne Aardwarmte Nederland (SCAN).
SCAN
SCAN brengt de Nederlandse ondergrond in beeld om zo nauwkeuriger te kunnen inschatten waar eventueel aardwarmte ingezet kan worden. Als onderdeel van de energietransitie ziet de Rijksoverheid kansen om met aardwarmte een deel van onze warmtevraag in huizen, kantoren en voor bepaalde industrie te verduurzamen. Aardwarmte is warm water dat van nature diep in de grond aanwezig is. In grote delen van Nederland is echter weinig informatie bekend over de ondergrond. De Rijksoverheid wil daarover meer informatie verzamelen.
John F zegt
Het artikel doet voorkomen dat het een win-win ding is, maar aardwarmte is wisselgeld van de overheid voor de bedrijven die in Groningen werkzaam waren in de gasboringen. Het lijkt heel lucratief om op een makkelijke manier zomaar een nieuwe energiebron gevonden te hebben. De keerzijde van aardwarmte is minder rooskleurig. Er moet dichtbij de warmtenetten geboord gaan worden, wat dus altijd onder dichtbevolkt gebied. Er kunnen diverse problemen opduiken zoals breuken in grondlagen waardoor de grond en grondwater ernstig vervuild raakt, er kunnen bevingen plaatsvinden met schade aan huizen en de installatie tot gevolg, er komt bijvangst mee omhoog (gassen/olie) en de chemie waarmee gefrackt wordt. Ook de buizen kunnen slecht tegen de extreem zoute oplossing en corrodeert. Ook de levensduur van een bron kan tegenvallen waardoor er na 25 jaar geen warmte meer naar boven komt en dus een alternatief gevonden moet worden (met spoed). Echter minister Wiebes heeft samen met de energie bedrijven een pact gesloten en duwt met pressie naar gemeentes dat zij moeten deelnemen. De minister is volgend jaar weer burger, maar wij de burger blijven met zijn ellende achter. Mijn advies. Die het niet. Er komen veel betere alternatieven zoals warmtebatterijen.
Dus ?
W. Robles zegt
Ik adviseer hr John F om lid te worden van het energiepanel Horst, en daar dit punt aan de orde te stellen. De eerstvolgende (digitale) bijeenkomst is 4 nov a.s.
Aanmelden via de site van Horst, “wij gaan groen”